Τα σημερινά στοιχεία της LSEG εμφανίζουν δεξαμενόπλοιο με σημαία της Μάλτας να πλέει προς τη Νέα Υόρκη. Το φορτίο του είναι 40.000 μετρικοί τόνοι ρωσικού ντίζελ και η αποστολή έρχεται έπειτα από συμφωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ έχει κάνει αρκετές κινήσεις με την ελπίδα να υποχωρήσουν οι τιμές του ντίζελ. Ανέβαλε την εφαρμογή ορισμένων από τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και απείλησε την Ευρώπη με απαγόρευση εξαγωγών αμερικανικού ντίζελ, αν οι χώρες δεν διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τους.
Στις 22 Οκτωβρίου το δεξαμενόπλοιο Agioi Fanendes φόρτωσε στο Πριμόρσκ, ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής, 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία. Στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει στις 7 Νοεμβρίου.
Σε ανάρτηση της 23ης Οκτωβρίου 2026, ο λογαριασμός The Oil guru (@TheOilgurutrend) έγραψε ότι ρωσικό ντίζελ κατευθύνεται πλέον προς τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι δεξαμενόπλοιο με 40.000 τόνους ρωσικού ντίζελ αναχώρησε από το Πριμόρσκ και αναμένεται στη Νέα Υόρκη στις αρχές Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τη μετακίνηση πραγματικό φορτίο και όχι απλώς εξαγγελθέν σχέδιο.
Οι ρυθμίσεις της συμφωνίας Πούτιν και Τραμπ
Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από τη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τραμπ η Ρωσία δέχθηκε να άρει την απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ και να τροφοδοτήσει με καύσιμα τις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ αυτών και τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου ότι η Ρωσία θα εξαγάγει άμεσα 300.000 μετρικούς τόνους, ή 2,25 εκατ. βαρέλια. Θα ακολουθήσουν 500.000 τόνοι τον Νοέμβριο και 1 εκατ. τόνοι «αμέσως μετά».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορεί έως το τέλος του έτους να ανεβάσει τις εξαγωγές ντίζελ στα 3-3,5 εκατ. τόνους τον μήνα, όγκο που αποτελεί τη συνήθη εξαγωγική της επίδοση σε αυτό το καύσιμο.
Την περασμένη εβδομάδα φορτώθηκαν στο Πριμόρσκ ποσότητες ντίζελ για εξαγωγή, χωρίς να είναι σαφές πού θα καταλήξουν. Τα περισσότερα πλοία δηλώνουν προορισμό το Γιβραλτάρ, τις ακτές του Ατλαντικού ή το Πορτ-Σαΐντ, κατά ναυτιλιακά στοιχεία της LSEG.
Αφότου άρχισε να ισχύει, τον Φεβρουάριο του 2023, το πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία στέλνει ντίζελ κυρίως στη Βραζιλία και την Τουρκία, καθώς και σε αφρικανικές χώρες.

































