Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο του δικαίου (Μέρος Γ') Ημερομηνία:
Σήμερα 30/12/2025, 10:00 - Εμφανίσεις: 19
Ο όρος δοκιμασία σχετίζεται με τους άρχοντες της αθηναϊκής πολιτείας και αναφέρεται στη διαδικασία διεξοδικού ελέγχου στην οποία υποβάλλονταν όλοι ανεξαιρέτως οι δυνάμει αξιωματούχοι πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Η δοκιμασία, θεσμός που πιθανολογείται ότι καθιερώθηκε από τον Σόλωνα, συνίστατο στο να αποδείξει κάθε αθηναίος πολίτης, έπειτα από την κλήρωση ή την εκλογή του σε ένα αρχοντικό αξίωμα, ότι διέθετε όλα όσα απαιτούνται προσόντα για το συγκεκριμένο υπούργημα.
Χάρη στο σύστημα της μισθοδοσίας που εισήγαγε ο Περικλής, άρχων μπορούσε να εκλεγεί οποιοσδήποτε αθηναίος πολίτης (ακόμα και εκείνος που ανήκε σε χαμηλή εισοδηματική τάξη), καθώς το ταμείο της πόλης-κράτους κάλυπτε με το μισθό (τη μισθοφορά), ένα μικρό χρηματικό ποσό εν είδει αποζημίωσης, ένα μέρος των οικονομικών αναγκών του.
Όσοι πολίτες διορίζονταν –είτε με κλήρο είτε με χειροτονία, δηλαδή κατόπιν ψηφοφορίας δι’ ανατάσεως της χειρός, εφόσον επρόκειτο για θέσεις που απαιτούσαν επαγγελματική πείρα ή ειδικές δεξιότητες και γνώσεις– σε αρχοντικά αξιώματα της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν υποχρεωμένοι όχι μόνο να ελεγχθούν προτού αναλάβουν υπηρεσία, αλλά και να λογοδοτήσουν (λόγον διδόναι ή ευθύνας διδόναι), στο πλαίσιο ενός απολογιστικού ελέγχου, για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους, την οικονομική διαχείριση και τις πράξεις τους, μετά τη λήξη της θητείας τους (η λογοδοσία αυτή ονομαζόταν εύθυνα ή, όπως απαντά κατά το πλείστον στον πληθυντικό, εύθυναι).
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους ή να εγκαταλείψουν την πόλη πριν απαλλαγούν από τις ευθύνες που απέρρεαν από το αξίωμα που κατείχαν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δοκιμασία στην οποία υποβάλλονταν όσοι συγκροτούσαν το σώμα των καλουμένων εννέα αρχόντων, μια από τις παλαιότερες και κυριότερες Αρχές της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Οι εννέα άρχοντες, που διορίζονταν με κλήρο, ήταν ο επώνυμος άρχων, ο βασιλεύς, ο πολέμαρχος και οι έξι θεσμοθέται (μαζί με τους τελευταίους διορ...