ΚΑΙΡΟΣ · LIVE18.8°CΝεφώσεις52% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Έκθεση-αφιέρωμα στον σπουδαίο John Craxton στο Μουσείο Μπενάκη

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 281

Στη φωτογραφία του  Τζον Κράξτον, μοτοσυκλετιστή, με φόντο τα Λευκά Όρη τίποτε δεν μαρτυρεί ότι πρόκειται για Βρετανό ζωγράφο και μάλιστα από τους σημαντικούς.

Μουστάκι παχύ, γαλότσες, δυνατό βλέμμα ακόμα κι η ντοπιολαλιά του ήταν κρητική λένε όσοι τον γνώρισαν.

Δίπλα στη φωτογραφία μια κάρτα που είχε στείλει το 1954 από την Αγγλία στον φίλο του, Ντίνο Μαστροπέτρο, στον Πόρο.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος.

Η Αγγλία είναι φρίκη.

Όλο ομίχλη, συννεφιά, βροχή.

Θα πεθάνω τρεις μήνες χωρίς ήλιο» τού ομολογεί.

Με αυτές τις δηλώσεις – ντοκουμέντα ανοίγει από αύριο η μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, «John Craxton.

Mια ελληνική ψυχή».

Και ξεκλειδώνουν το έργο, λουσμένο στο λαμπερό ελληνικό φως, όσο και η μυθιστορηματική ζωή του Βρετανού ζωγράφου, που έφυγε από την Αγγλία το 1946, σε ηλικία 24 χρόνων, αναζητώντας τον ελληνικό μυθολογικό, φαντασιακό κόσμο στην μεταπολεμική Ελλάδα και τους ανθρώπους της, ιδίως στην Κρήτη έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το επικό ταξίδι του Κράξτον από το σκοτάδι στο φως τερματίστηκε με τον θάνατό του το 2009, σε ηλικία 87 χρόνων.

Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο λιμάνι των Χανίων, την δεύτερη πατρίδα του.

Η έκθεση θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

«Η διαμονή του Κράξτον στην Κρήτη αποτελεί για εμάς πολιτιστικό απόθεμα και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε περισότερο, ιδίως το σπίτι του στη Σούρη, που έχει κηρυχτεί μνημείο» δήλωσε χαιρετίζοντας την έκθεση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο  δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε επίσης τις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει ο Δήμος Χανίων με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Τζον Κράξτον είναι η μεγαλύτερη που οργανώθηκε ποτέ για τον Βρετανό ζωγράφο σε μουσείο.

Εντάσεται στον κύκλο των εκθέσεων που αποτυπώνουν «το φαινόμενο του μεταπολεμικού φιλελληνισμού μέσα από βρετανικά μάτια και από βρετανική καρδιά.

Ο Κράξτον ήταν απ’ αυτές τις καρδιές,...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Νεφώσεις · 18.8 °C · 52%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies