Μουσείο Ακρόπολης - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τοποθέτηση του θραύσματος του Παρθενώνα Ημερομηνία:
10/1/2022, 15:24 - Εμφανίσεις: 131
«Καλή αρχή» ευχήθηκαν στην τελετή τοποθέτησης του θραύσματος Fagan στο μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης και ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.
Η συμβολική και πρακτική χειρονομία της σικελικής περιφέρειας να παραδώσει στην Ελλάδα το θραύσμα από την πλάκα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο βρισκόταν στο Παλέρμο από το 1818, προδιαθέτει για μια αισιόδοξη πορεία στην προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Με πολύ θερμά λόγια χαιρέτησαν στην τελετή, την τοποθέτηση του θραύσματος ο Assessore της πολιτιστικής κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά και η διευθύντρια του μουσείου Antonino Salinas Κατερίνα Γκρέκο.
Αποτελεί απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας.
Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.
H σημασία της επιστροφής Με δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρονται στη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στον συνεχιζόμενο διάλογο με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψή του στο Λονδίνο και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, βοήθησε να σχηματιστεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό, με δεδομένο ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποεκφράζει υποστήριξη στ αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών (σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, έπειτα από την επίσκεψη του Νοεμβρίου).
Για οκτώ χρόνια Το θραύσμα επιστρέφει από το Μουσείο Antonino Salinas στην Αθήνα ως ...