Οι σοφιστές – Πρωταγόρας, ο ιδρυτής της σοφιστικής (Μέρος Ε’)
Ημερομηνία:
20/12/2021, 09:28 - Εμφανίσεις: 284
Από τα Ï€ÏοαναφεÏθÎντα καθίσταται σαφÎÏ‚ ότι ο Î ÏωταγόÏας εισάγει Îναν απεÏιόÏιστο σχετικισμό σε όλα τα ανθÏώπινα, και την εÏώτηση που τίθεται εÏλογα είναι το εάν ο ίδιος υπηÏÎτησε το σχετικισμό αυτόν με συνÎπεια.
Η απάντηση είναι πως ο ιδÏυτής της σοφιστικής εμφανίζεται σαφώς πιο μετÏιοπαθής από οÏισμÎνους διαδόχους του.
ΑναλυτικότεÏα, στο Θεαίτητο του Πλάτωνα πεÏιλαμβάνεται μια υπεÏάσπιση της διδασκαλίας του Î ÏωταγόÏα, που ξεκινά από τη φÏάση πεÏί μÎÏ„Ïου και ανθÏώπου.
ΣÏμφωνα με τις αντιλήψεις του αÏχηγÎτη της σοφιστικής, η γεÏση ενός υγιοÏÏ‚ ανθÏώπου και η —πόÏÏω απÎχουσα για το ίδιο Ï€Ïάγμα— γεÏση ενός αÏÏώστου είναι το ίδιο αληθινή και ÎγκυÏη.
Όμως, διδάσκει ο Î ÏωταγόÏας, η κατάσταση του υγιοÏÏ‚ είναι οπωσδήποτε πιο καλή από εκείνη του αÏÏώστου, γι’ αυτό και είναι καθήκον του γιατÏÎ¿Ï Î½Î± κάνει τον δεÏτεÏο καλά, ώστε να ξαναβÏεί και τα αισθήματα που συνδÎονται με την υγιή κατάσταση.
Με το ίδιο πνεÏμα ο δάσκαλος Ï€ÏÎπει να διαπαιδαγωγήσει το μαθητή του και ο πολιτικός να οδηγήσει την κοινότητα σε μια «πιο καλή» κατάσταση.
ΔεδομÎνου όμως ότι καθÎνας από εμάς, σÏμφωνα με το Ï€ÏοεκτεθÎν σκεπτικό του Î ÏωταγόÏα, αποτελεί το μÎÏ„Ïο των Ï€Ïαγμάτων, ανακÏπτει εδώ το εξής Ï€Ïόβλημα: πόθεν ÎÏχονται στους ανθÏώπους ή από ποιον οÏίζονται τα μÎÏ„Ïα για το «καλÏτεÏο» ή το «χειÏότεÏο» που ξεπεÏνοÏν καθετί ατομικό; Είναι Ï€ÏοφανÎÏ‚ πως η απάντηση δεν είναι διόλου εÏκολη στο ασφυκτικό πλαίσιο της αναλυθείσης Ï€ÏωταγόÏειας θεωÏίας πεÏί μÎÏ„Ïου και ανθÏώπου, και είναι το ίδιο Ï€Ïοφανής ο σοβαÏός κίνδυνος εκτÏοπής σε Îναν απλοϊκό ωφελιμισμό, στην πιο καλή μάλιστα των πεÏιπτώσεων.
Οι σοφιστÎÏ‚ – Î ÏωταγόÏας, ο ιδÏυτής της σοφιστικής (ΜÎÏος Α’) Οι σοφιστÎÏ‚ – Î ÏωταγόÏας, ο ιδÏυτής της σοφιστικής (ΜÎÏος Β’) Οι σοφιστÎÏ‚ – Î ÏωταγόÏας, ο ιδÏυτής της σοφιστικής (ΜÎÏος Γ’) Οι σοφιστÎÏ‚ – Î ÏωταγόÏας, ο ιδÏυτής της σοφιστικής (ΜÎÏος Δ’)...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|