Ηλεκτρονικό «μάτι» για την προστασία των μνημείων
Ημερομηνία:
1/12/2021, 06:20 - Εμφανίσεις: 264
Οσο νοτιότεÏα βÏίσκονται τόσο δυσκολότεÏες φαίνεται πως είναι οι κλιματικÎÏ‚ συνθήκες με τις οποίες ÎÏχονται αντιμÎτωπα τα αÏχαιολογικά κατάλοιπα στη χώÏα μας, καθώς πλήττονται από τις υψηλÎÏ‚ θεÏμοκÏασίες οι οποίες ευνοοÏν τις πυÏκαγιÎÏ‚ σε συνδυασμό με μείωση της βÏοχόπτωσης και της εδαφικής υγÏασίας.
Οι συνθήκες αυτÎÏ‚ δεν θÎτουν μακÏοπÏόθεσμα σε κίνδυνο μόνο τα μνημεία, αλλά είναι ιδιαίτεÏα Ï€ÏοβληματικÎÏ‚ τόσο για τους εÏγαζομÎνους πεδίου όσο και για τους επισκÎπτες.
Αυτή είναι μια Ï€Ïώτη εικόνα – χωÏίς να Îχει Ï€Ïος το παÏόν ολοκληÏωθεί η ακτινογÏαφία του συνόλου των αÏχαιολογικών χώÏων, μνημείων και μουσείων της Ελλάδας – όπως παÏουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο των συμπεÏασμάτων της ομάδας εÏγασίας για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική ΚληÏονομιά την οποία Îχει συστήσει το υπουÏγείο Î Î¿Î»Î¹Ï„Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï…Ï€ÏŒ τον καθηγητή Κώστα ΚαÏτάλη.
«Δεν Îχει καταγÏαφεί συστηματικός κίνδυνος για κάποιο συγκεκÏιμÎνο μνημείο ή για κάποιο στοιχείο της πολιτιστικής κληÏονομιάς που να αποδίδεται στην κλιματική κÏίση», διευκÏίνισε η υπουÏγός ΠολιτισμοÏ, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας παÏάλληλα ότι «το ΥΠΠΟ ήδη από τον ΟκτώβÏιο του 2019 απασχολήθηκε με το θÎμα της κλιματικής αλλαγής και επικεντÏώθηκε στη δημιουÏγία των Ï€ÏοϋποθÎσεων για τη σÏνταξη και εφαÏμογή ενός Î•Î¸Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î£Ï‡ÎµÎ´Î¯Î¿Ï… ΔÏάσης – Πολιτιστική ΚληÏονομιά και Κλιματική Αλλαγή, με οÏίζοντα το 2022».
Το σχÎδιο Îχει οÏίζοντα υλοποίησης το 2050, με ενδιάμεσους στόχους ανά πενταετία, και δÏάσεις που Îχουν εξειδικευθεί μÎχÏι το 2030, δεδομÎνου ότι τα φαινόμενα εξελίσσονται.
Η ΑκÏόπολη, οι Μυκήνες, η ΤίÏυνθα και η Μονή Δαφνίου είναι τα Ï€Ïώτα μνημεία και χώÏοι για τα οποία θα υπάÏξει μελÎτη για την εκπόνηση ολοκληÏωμÎνου σχεδίου διαχείÏισης όλων των πιθανών κινδÏνων, ενώ παÏάλληλα «τÏÎχουν» και θα ολοκληÏωθοÏν τον ΔεκÎμβÏιο του 2023 τα διαχειÏιστικά σχÎδια των 15 από τα 18 μνημεία που Îχουν χαÏακτηÏιστεί από την UNESCO παγκόσμια πολιτιστική κληÏονομιά.
Αποτελεί Îνα ÎÏγο κόστους 1,4 εκατ.
που χÏηματοδοτείται από ευÏωπαϊκά κονδÏλια.
ΗλεκτÏονική Ï€...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|