[attachment=2171:030500.jpg]
Την τελευταία του πνοή άφησε Ï€Ïιν από λίγες ÏŽÏες ο αγαπημÎνος Έλληνας ηθοποιός Θανάσης Î’Îγγος ο οποίος τον τελευταίο καιÏÏŒ νοσηλευόταν με σοβαÏά Ï€Ïοβλήματα υγείας. Είχε γεννηθεί στον ΠειÏαιά, στο ÎÎο ΦάληÏο, στις 29 ΜαÎου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Î’Îγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατÎÏας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκÏιμÎνα εÏγαζόταν στην ΕταιÏεία ΗλεκτÏισμοÏ, και ήÏωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φÏονημάτων. Η απόλυση του πατÎÏα του Ï€Ïοκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαÏÏŒ οικονομικό Ï€Ïόβλημα στην οικογÎνεια του Θανάση, κάτι που τον αναγκάζει να Ïιχτεί στον αγώνα για το μεÏοκάματο. ΚυÏιότεÏη Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόληση σε επεξεÏγασίες δεÏμάτων. ΠαÏάλληλα Îκανε διάφοÏα μικÏοθελήματα στη γειτονιά του. Τα χÏόνια 1948-1950 εξοÏίστηκε στη ΜακÏόνησο, όπου γνωÏίστηκε με τον μετÎπειτα γνωστό σκηνοθÎτη Îίκο ΚοÏνδουÏο. Αυτή η γνωÏιμία οδήγησε στην Ï€Ïώτη του εμφάνιση στον κινηματογÏάφο, το 1954 στην ταινία Μαγική Πόλις του ΚοÏνδουÏου. Για τα επόμενα Ï€Îντε χÏόνια Îπαιξε σε μικÏοÏÏ‚ Ïόλους, εÏγαζόμενος παÏάλληλα και ως φÏοντιστής στα πλατό. Την πεÏίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μεÏικÎÏ‚ από τις πιο ιστοÏικÎÏ‚ ταινίες του ÎµÎ»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ¹Î½Î·Î¼Î±Ï„Î¿Î³Ïάφου, όπως Ο δÏάκος, ΔιακοπÎÏ‚ στην Αίγινα, ΜανταλÎνα, ΣυννεφιασμÎνη ΚυÏιακή, Ο Ηλίας του 16ου, ΠοτΠτην ΚυÏιακή. Ο Ï€Ïώτος του μεγάλος Ïόλος είναι μαζί με το Îίκο ΣταυÏίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960. Τον ίδιο καιÏÏŒ, το 1959 πήÏε άδεια ασκήσεως επαγγÎλματος Î·Î¸Î¿Ï€Î¿Î¹Î¿Ï ÏŒÏ‡Î¹ από Σχολή αλλά ως εξαιÏετικό ταλÎντο με εξετάσεις σε ειδική επιτÏοπή. Η Ï€Ïώτη του θεατÏική παÏάσταση ήταν στην επιθεώÏηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Îίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.
[attachment=2172:vegos_1.jpg]
Τα επόμενα χÏόνια, συνεÏγαζόμενος κυÏίως με τον σκηνοθÎτη Πάνο ΓλυκοφÏÏδη, αναπτÏσσει τον Ï„Ïπο του νευÏικοÏ, αεικίνητου Ï„Ïπου, που τον καθιÎÏωσε και αÏχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χÎÏια, ΧίτλεÏ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η Ï„ÏÎλα, Πολυτεχνίτης κι εÏημοσπίτης καθιεÏώνεται στη συνείδηση του κοινοÏ. Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθεÏίας, ίδÏυσε τη δική του εταιÏία παÏαγωγής ΘΒ - Ταινίες ΓÎλιου. Την πεÏίοδο 1965-1969, συνεÏγαζόμενος με τον Πάνο ΓλυκοφÏÏδη και τον ΕÏÏίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φοÏÎÏ‚, γÏÏισε τις καλÏτεÏες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις ΦανεÏός Ï€ÏÎ¬ÎºÏ„Ï‰Ï 000, ΤÏελός, παλαβός και Î’Îγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαÏακτηÏίζουν το σουÏεαλιστικό χιοÏμοÏ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία εÏμηνεία. ΠαÏά την εμποÏική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτÎÏ‚ οδηγοÏν την εταιÏία του Î’Îγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστÏοφή, από την οποία θα συνÎλθει μόνο μετά από πολλά χÏόνια.Η καÏιÎÏα του συνεχίζεται με τον σκηνοθÎτη Îτίνο ΚατσουÏίδη, ενώ η δημοτικότητά του παÏαμÎνει σταθεÏή κι οδηγεί στην αποθÎωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία Τι Îκανες στον πόλεμο Θανάση; αποσπά τα βÏαβεία κÏιτικών και κοινοÏ. Άλλη σημαντική ταινία αυτής της πεÏιόδου είναι Ο Θανάσης στη χώÏα της σφαλιάÏας του 1976. Η θεματολογία των ταινιών του μετατοπίζεται Ï€Ïος την κοινωνική κÏιτική, ενώ το 1983 σταματά για λίγα χÏόνια να κάνει κινηματογÏάφο. Τη δεκαετία του '80 ασχολείται με το γÏÏισμα Îξι βιντεοταινιών και της τηλεοπτικής σειÏάς Βεγγαλικά που, μετά από Ï€Ïοσπάθειες πολλών ετών, Ï€Ïοβλήθηκε τελικά στην τηλεόÏαση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειÏά του ΑÎΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.
Η επιστÏοφή του στον κινηματογÏάφο γίνεται με την ταινία Ήσυχες μÎÏες του ΑυγοÏστου του Παντελή ΒοÏλγαÏη. Η εÏμηνεία του Îχει πια διαφοÏοποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφÏαστικότητας, με κοÏυφαία στιγμή το Ïόλο του στην ταινία Όλα είναι δÏόμος του 1998. Την πεÏίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην ΕπίδαυÏο, το 1997 στο Ïόλο του Δικαιόπολι στους ΑχαÏνής και το 2001 στην ΕιÏήνη του ΑÏιστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χÏόνια μετά την Ï€Ïώτη του κινηματογÏαφική εμφάνιση, ο Θανάσης Î’Îγγος κÏάτησε Îναν από τους βασικοÏÏ‚ Ïόλους στην τηλεοπτική σειÏά ΠεÏί ανÎμων και υδάτων.
Πηγή: Wikipedia
[media]http://www.youtube.com/watch?v=deMj3J2g9NQ[/media]


































