ΚΑΙΡΟΣ · LIVE27.9°CΣχεδόν αίθριος54% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

«Μνημειακά χάλκινα της ελληνιστικής εποχής» σε ΗΠΑ και Ιταλία

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 122

Έργα μνημειακής χαλκοπλαστικής από σημαντικά μουσεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Μνημειακά χάλκινα της ελληνιστικής εποχής, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας (από 14 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου 2015), στο Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες (από 28 Iουλίου έως 1 Νοεμβρίου 2015) και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον (από 6 Δεκεμβρίου 2015 έως 13 Μαρτίου 2016).
Από ελληνικής πλευράς, το σίγουρο είναι ότι θα εμπλέκονται 5 έργα: το άγαλμα νέου από την Ιεράπετρα (1ος αι. π.Χ.), που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η κεφαλή ηγεμόνα με καυσία (3ος αιώνας π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, το χάλκινο μετάλλιο με προτομή Αθηνάς (περ.150 π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο (τέλη 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.) της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το μαρμάρινο βάθρο αγάλματος με επιγραφή «ΛΥΣΙΠΠΟΣ ΕΠ[ΟΙΗΣΕΝ] (4ος αι. π.Χ.) αρμοδιότητας ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το Μουσείο Γκετί, που διοργανώνει την έκθεση σε συνεργασία με τα άλλα δύο πολιτιστικά ιδρύματα, ζήτησε επίσης το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και την κεφαλή ανδρός από τη Δήλο (100 π.Χ.) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πάντως, τόσο η ΚΣΤ' ΕΠΚΑ όσο και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απάντησαν αρνητικά αναφορικά με το μνημειώδες άγαλμα της Αθηνάς, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυπτά της θεάς και από τα ελάχιστα πρωτότυπα χάλκινα του 4ου αι. π. Χ. Αρνητική ήταν και η απάντηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναφορικά με την κεφαλή από τη Δήλο, με το σκεπτικό ότι το έργο είναι ύψιστης πολιτιστικής αξίας και πιθανότατα ευπαθές.
Εν τω μεταξύ, στην τελική γνωμοδότηση του Συμβουλίου έμεινε ανοιχτό πιθανότητα μετακίνησής του, εφόσον βρεθεί από σχετικό έλεγχο ότι οι αλλαγές θερμοκρασιών και κλίματος δεν θα το βλάψουν.

Πιθανόν και στην Ελλάδα
Ένας από τους όρους προσωρινού δανεισμού των ελληνικών έργων (συνολικής διάρκειας από τις 20 Φεβρουαρίου 2015 ώς 30 Μαρτίου 2016), όπως ορίστηκε από το ΚΑΣ, είναι η έκθεση ή μέρος της να έρθει και στην Ελλάδα.
Όπως τονίστηκε στο Συμβούλιο, η έκθεση είναι πολύ σημαντική και η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία. Σε αυτό συνηγορεί και η συμμετοχή 56 έργων φυσικού ή μεγαλύτερου μεγέθους από τα γνωστότερα σήμερα έργα χαλκοπλαστικής της ελληνιστικής περιόδου από σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Antikensammlung στο Βερολίνο, τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστόνη.
Στις βασικές θεματικές ενότητες της έκθεσης πραγματεύονται ζητήματα όπως οι τεχνικές χύτευσης των αγαλμάτων, η λειτουργία τους στους χώρους ανάθεσής τους, η διάδοση της ελληνικής παραγωγής στη Μεσόγειο, η εικονογραφία των ελληνιστικών ηγεμόνων, οι τάσεις και τα ρεύματα της εποχής στην χαλκοπλαστική.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 27.9 °C · 54%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies