Το AIDS υποχωρεί, αλλά ο κίνδυνος επιστρέφει Ημερομηνία:
Σήμερα 13/6/2026, 14:24 - Εμφανίσεις: 9
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η ανθρωπότητα είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο να μετατρέψει το AIDS από παγκόσμια υγειονομική απειλή σε μια ελεγχόμενη χρόνια νόσο.
Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι θάνατοι και οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV συνεχίζουν να μειώνονται, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Πίσω από αυτή την αισιόδοξη εικόνα, όμως, κρύβεται μια σοβαρή προειδοποίηση.
Η UNAIDS σταθμίζει ότι οι περικοπές στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και η μείωση των διαθέσιμων πόρων απειλούν να ανατρέψουν κεκτημένα που οικοδομήθηκαν με πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Όπως προκύπτει από την ετήσια παγκόσμια έκθεση του οργανισμού, περίπου 570.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από AIDS το 2025, αριθμός μειωμένος κατά 9,5% εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, οι νέες μολύνσεις από HIV υποχώρησαν κατά 7,6%, φτάνοντας τα 1,2 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν μια μακροπρόθεσμη θετική τάση.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 57%, ενώ οι νέες μολύνσεις έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 43% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της διεθνούς δημόσιας υγείας στον 21ο αιώνα.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρόοδο έπαιξε η εντυπωσιακή διεύρυνση της πρόσβασης στις αντιρετροϊκές θεραπείες.
Το 2010 μόλις το 24% των ανθρώπων που ζούσαν με HIV λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.
Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 78%, γεγονός που έχει αλλάξει ριζικά την πορεία της νόσου.
Σε σύνολο, 32,1 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν πλέον θεραπεία εναντίον του HIV, αριθμός αυξημένος κατά 2,7% εν συγκρίσει με το 2024.
Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν 9 εκατομμύρια φορείς του ιού εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.document.addEventList...