COVID: Πώς η πανδημία εξακολουθεί να διαταράσσει την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων Ημερομηνία:
Σήμερα 30/7/2025, 06:16 - Εμφανίσεις: 18
Σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές υφέσεις, η πανδημία COVID προκάλεσε μια κρίση που διατάραξε την εκπαίδευση και την απασχόληση, διακόπτοντας απότομα την αναδυόμενη σταδιοδρομία των νέων και θολώνοντας τις ελπίδες τους για το μέλλον.
Επηρέασε διπλά όσους παρευρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο προς την ενηλικίωση, είχαν μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και εισέρχονταν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με άρθρο του The Conversation, οι νέοι επωμίστηκαν ένα δυσανάλογο και συχνά κρυφό κόστος, το οποίο είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την οικονομική τους ανεξαρτησία και την ψυχική τους ευεξία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η εκπαίδευση που έγινε εργασία Η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένες διαταραχές στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τα σχολεία έκλεισαν και υπήρξε ταχεία μετάβαση στην ηλεκτρονική μάθηση.
Αυτό εμπόδισε τους νέους να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.
Αυτό επιδείνωσε επίσης τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά κενά, ιδίως μεταξύ μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και μεταξύ εκείνων που έχουν και εκείνων που δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες και υποστήριξη στη μάθηση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η ακύρωση των πρακτικών ασκήσεων και των θέσεων εργασίας – ζωτικής σημασίας για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας – άφησε πολλούς με κενά.
Αυτό ενδέχεται να έχει αυξήσει την πίεση να αναλάβουν μη αμειβόμενη εργασία για να βελτιώσουν την προσληψιμότητά τους.
Οι νέοι συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς με επισφαλείς θέσεις εργασίας που απαιτούν φυσική παρουσία, όπως η φιλοξενία και το λιανικό εμπόριο.
Οι θέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από προσωρινές συμβάσεις, χαμηλούς μισθούς και περιορισμένες παροχές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Οικονομική αστάθεια και ανεργία Αυτή η αστάθεια τους έκανε ιδιαίτερα ευάλωτους στη διάρκεια της πανδημίας.