Η Ισπανία δημιουργεί τη «Liga U» για να αναχαιτίσει τη φυγή ταλέντων προς τις ΗΠΑ Ημερομηνία:
Σήμερα 21/6/2025, 08:28 - Εμφανίσεις: 11
Σε μια περίοδο μεγάλης μετάβασης για το ισπανικό μπάσκετ, η Ισπανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FEB), η Λίγκα ACB και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού (CSD) ανακοινώνουν τη δημιουργία της Liga U, μιας νέας διοργάνωσης για παίκτες κάτω των 22 χρόνων (U22).
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει στους νεαρούς Ισπανούς αθλητές ένα περιβάλλον αθλητικής και ακαδημαϊκής ανάπτυξης, εντός των συνόρων, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη φυγή ταλέντων προς τα αμερικανικά πανεπιστήμια και το NCAA.
Η Liga U φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μια «δεξαμενή» προετοιμασίας και ανάδειξης παικτών που θα στελεχώσουν τόσο την ισπανική ACB όσο και την εθνική ομάδα στο μέλλον.
Στην πρώτη της έκδοση (2025-2026), θα λαμβάνουν μέρος τουλάχιστον 100 παίκτες επιλέξιμοι για την εθνική Ισπανίας, γεννημένοι από το 2004 και μετά.
Οι αγώνες θα διεξάγονται κυρίως Παρασκευές και Σάββατα, ώστε να μην παρεμποδίζεται η συμμετοχή των παικτών και σε αγώνες της ACB ή άλλων διοργανώσεων.
Η νέα λίγκα θα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αθλητισμού, και το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 15 εκατομμύρια ευρώ για τις τρεις πρώτες σεζόν (5 εκατομμύρια τον χρόνο).
Παράλληλα, προβλέπονται υποτροφίες και δομές στήριξης που θα επιτρέπουν στους νεαρούς αθλητές να συνδυάζουν σπουδές (πανεπιστημιακές ή επαγγελματικές) με υψηλό επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η Liga U γεννήθηκε ως απάντηση σε ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια: την επιλογή όλο και περισσότερων Ισπανών παικτών να αποχωρήσουν για σπουδές και μπάσκετ στο NCAA.
Παίκτες όπως ο Ίθαν Αλμάνσα, ο Αντέι Μάρα, ο Μπάμπα Μίλερ και ο Μάριο Σεν-Σουπέρι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων που προτίμησαν τις ΗΠΑ για να εξελιχθούν, μερικώς εξαιτίας της ελλιπούς αγωνιστικής προβολής που έχουν στην Ευρώπη σε νεαρή ηλικία.
Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί.
Πολλά ισπανικά κλαμπ έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους επειδή επενδύουν για χρόνια στην ανάπτυξη παικτών, αλλά δεν καρπώνοντ...