VAR: Πώς η τεχνολογία άλλαξε το παιχνίδι σε όλα τα σπορ Ημερομηνία:
Σήμερα 25/5/2025, 06:08 - Εμφανίσεις: 21
Σε έναν κόσμο όπου το κάθε δευτερόλεπτο μετρά και η κάθε φάση θα μπορούσε να κρίνει τίτλους, η τεχνολογία έχει γίνει απαραίτητη σύμμαχος της διαιτησίας.
Στο ποδόσφαιρο τη γνωρίζουμε ως VAR.
Αλλά δεν είναι το μόνο άθλημα που κοιτά την οθόνη για να πάρει σωστές αποφάσεις.
Από το NFL ως το τένις και από το κρίκετ μέχρι το βόλεϊ, η τεχνολογία έχει βρει θέση σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.
Η αρχή έγινε στην Αμερική.
Η πρώτη εφαρμογή του «instant replay» ξεκίνησε στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, πίσω στο μακρινό 1986 – τότε που ακόμα βλέπαμε αγώνες σε βιντεοκασέτες.
Αφού δοκιμάστηκε, εγκαταλείφθηκε και τελικά επαυξήθηκε το 1999, σήμερα λειτουργεί με το λεγόμενο «challenge»: οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση μιας φάσης, ρίχνοντας ένα κόκκινο μαντήλι στο γήπεδο.
Η τελική απόφαση παίρνεται σε συνεργασία με ένα ειδικό κέντρο replay στη Νέα Υόρκη.
Και ναι, περίπου οι μισές ενστάσεις δικαιώνονται.
Στο χόκεϊ, τίποτα δεν μένει χωρίς έλεγχο.
Στο χόκεϊ επί πάγου (NHL), κάθε γκολ περνά από το μικροσκόπιο.
Από το 1991, υπάρχει επίσημος «Video Goal Judge» σε κάθε γήπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια οι προπονητές μπορούν να ζητήσουν έλεγχο για οφσάιντ ή φάουλ στον τερματοφύλακα.
Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς – πλέον δοκιμάζονται ακόμα και αισθητήρες μέσα στον δίσκο και τις φανέλες των παικτών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Το κρίκετ δείχνει τον δρόμο Αν υπάρχει ένα άθλημα που έκανε την τεχνολογία… επιστήμη, αυτό είναι το κρίκετ.
Το DRS (Decision Review System) δεν χρησιμοποιεί μόνο βίντεο, αλλά και ηχοαισθητήρες, θερμικές κάμερες και 3D γραφικά για να ελέγχει αν η μπάλα ακούμπησε τη ρακέτα.
Οι ομάδες έχουν συγκεκριμένο αριθμό ενστάσεων και κάθε φάση θα μπορούσε να καθυστερήσει για λεπτά, αλλά τουλάχιστον στο τέλος η απόφαση είναι τεκμηριωμένη.
Τένις: το Hawk-Eye που βλέπει τα πάντα Στο τένις, το «μάτι του γερακιού» – το γνωστό Hawk-Eye – έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων.
Ο κάθε παίκτης έχει τρεις «κλήσεις/τζάλεντζ» ανά σετ, και το σύστημα με τις...