Ενα Παγκόσμιο που διένειμε πόνο και αίμα Ημερομηνία:
29/12/2024, 17:56 - Εμφανίσεις: 28
Ηταν 1950 και η έγχρωμη τηλεόραση γεννιόταν, οι υπολογιστές έκαναν χίλιες πράξεις στο δευτερόλεπτο, η Μέριλιν Μονρόε έφτανε στο Χόλιγουντ.
Στις Κάννες είχε θριαμβεύσει μια ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, «Los Olvidados».
Το αυτοκίνητο του Φάντζιο θριάμβευε στη Γαλλία.
Ο Μπέρτραντ Ράσελ κέρδιζε το Βραβείο Νομπέλ.
Ο Νερούδα δημοσίευε το «Canto general», ενώ εκδίδονταν τα βιβλία «Η σύντομη ζωή του Ονέτι» και «Ο λαβύρινθος της μοναξιάς» του Οκτάβιο Πας.
Ο Αλμπίσου Κάμπος, που είχε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, είχε καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε εβδομήντα εννέα χρόνια φυλάκιση.
Κάποιος κατέδιδε τον Σαλβατόρε Τζουλιάνο, θρυλικό ληστή της Νότιας Ιταλίας, που έπεφτε γαζωμένος από τις σφαίρες της αστυνομίας.
Στην Κίνα, η κυβέρνηση του Μάο έκανε τα πρώτα της βήματα, απαγορεύοντας την πολυγαμία και το εμπόριο των παιδιών.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έμπαιναν διά πυρός και σιδήρου στην Κορέα, υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ποδοσφαιριστές προσγειώνονταν στο Ρίο ντε Ζανέιρο για το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τη μακρά παρένθεση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας του 1950 έλαβαν μέρος επτά αμερικανικές χώρες και έξι ευρωπαϊκές, που μόλις είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια.
Η FIFA απαγόρευσε στη Γερμανία να παίξει.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκε η Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μέχρι τότε οι Αγγλοι περιφρονούσαν παρόμοιες αψιμαχίες.
Η αγγλική ομάδα έχασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, και το γκολ της νίκης δεν το έβαλε ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον αλλά ένας μαύρος μετανάστης από την Αϊτή, ο μέσος Λάρι Γκέιτζενς.
Στον τελικό, στο Μαρακανά, έπαιξαν η Βραζιλία εναντίον της Ουρουγουάης.
Οι αμφιτρύωνες εγκαινίαζαν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου.
Η Βραζιλία ήταν βέβαιη για τη νίκη της, ο τελικός θα ήταν μια γιορτή.
Οι βραζιλιάνοι παίκτες, που, αγώνα τον αγώνα, είχαν συντρίψει όλους τους αντιπάλους τους, έλαβαν δώρο την παραμονή του τελικού χρυσά ρολόγια, με την επιγραφή στο πίσω μέρος: «Για του...