ΚΑΙΡΟΣ · LIVE12.2°CΣχεδόν αίθριος50% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Μυστικό καταφύγιο του Μακρόν και σχέδιο εκκένωσης αν πέσει το Ελιζέ

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Μυστικό καταφύγιο του Μακρόν και σχέδιο εκκένωσης αν πέσει το Ελιζέ

Το μυστικό καταφύγιο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στα προάστια του Παρισιού αποκαλύπτεται στο βιβλίο La Nouvelle Armée des Ombres (Η Νέα Στρατιά των Σκιών). Το υπογράφουν από κοινού οι ερευνητές δημοσιογράφοι Πιέρ Γκαστινό, Αντουάν Ιζαμπάρ και Φρανκ Ρενό.

Η δημοσιοποίηση συμπίπτει με πανεθνικές διαμαρτυρίες που ταράζουν τη Γαλλία και στρέφονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν. Οι διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις μισθών και στηρίζουν φοιτητικό κίνημα που ξεκίνησε εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Γαλλικά συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις βγαίνουν ξανά σήμερα στους δρόμους. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ετοιμάζει χωριστή συγκέντρωση στο κέντρο του Παρισιού, παρότι οι αρχές έχουν επιβάλει σχετική απαγόρευση.

Κατά τις σχετικές αναφορές, μέρος της ώθησης για το καταφύγιο δόθηκε από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων το 2018. Τότε, σε επίσκεψη στο Λε Πουί-αν-Βελαί, ο Μακρόν δέχθηκε επίθεση.

Ένας από τους συγγραφείς δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι, μέσα στις ταραχές, «η κυβέρνηση έτρεμε».

Το βιβλίο υποστηρίζει πως οι Γάλλοι αξιωματούχοι πήραν μαθήματα από τις αιματηρές ταραχές του Φεβρουαρίου του 1934, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση της τότε γαλλικής κυβέρνησης. Με βάση εκείνο το προηγούμενο άρχισαν να καταρτίζουν σχέδια εκκένωσης του Προέδρου για την περίπτωση σοβαρής κοινωνικής αναταραχής.

Προειδοποιήσεις και σενάρια κρίσης

Κατά τους συγγραφείς, οι αρχές φοβούνται ότι ενδεχόμενη νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν μπορεί να φέρει έναν «τρίτο γύρο» διαμαρτυριών από διαδηλωτές που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

Ισχυρίζονται, παράλληλα, ότι νίκη του ηγέτη της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα μπορούσε να προκαλέσει καταιγίδα μέσα στα σώματα ασφαλείας.

Επικαλούμενοι υψηλόβαθμες πηγές, οι συγγραφείς γράφουν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Πατρίς Φορ, έχει κάνει σειρά συσκέψεων. Αντικείμενό τους είναι η προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξέγερσης.

Οι γαλλικές υπηρεσίες εξωτερικών πληροφοριών (DGSE) έχουν, την ίδια ώρα, εκτελέσει ασκήσεις προσομοίωσης για σενάρια εκλογικής εκτροπής ή ξένης παρέμβασης.

Στο Παρίσι η αστυνομία πραγματοποίησε άσκηση μίας ολόκληρης ημέρας χωρίς έξυπνα κινητά (smartphones). Έτσι προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο να παραλύσει από εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση.

Οι αποκαλύψεις έρχονται ύστερα από προειδοποίηση ανώτερου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών προς τους συγγραφείς, τον περασμένο Απρίλιο. Το στέλεχος είχε μιλήσει για μεγάλες εξεγέρσεις που επίκεινται στη χώρα.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών υποτίμησαν, ωστόσο, τη δυναμική της 17ης Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη για 60.000 διαδηλωτές απείχε πολύ από το μισό εκατομμύριο πολίτες που γέμισαν τους δρόμους.

Στη Μασσαλία της Γαλλίας, στις 26 Οκτωβρίου 2026, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με αστυνομικούς.

Οι διαδηλώσεις τοποθετούνται λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του κεντρώου προέδρου Μακρόν. Η σκληρή Δεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Φοιτητικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα έχουν απευθύνει κάλεσμα για εγκεκριμένη πορεία στο κέντρο του Παρισιού, «ενάντια στο υψηλό κόστος διαβίωσης και υπέρ των δικαιωμάτων των νέων».

Οι ακτιβιστές των Κίτρινων Γιλέκων αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην κοινή πορεία. Καλλούν σε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde), κοντά στο Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο, παρά τη ρητή απαγόρευση διαδηλώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε ότι 70.000 αστυνομικοί και δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα. «Αν υπάρξουν ταραχοποιοί ή λεηλάτες… θα είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Οι κινητοποιήσεις είναι ως επί το πλείστον ειρηνικές. Στο περιθώριό τους, όμως, έχουν καταγραφεί βίαια επεισόδια και βανδαλισμοί, όπως στις 17 Οκτωβρίου, όταν η Γαλλία βίωσε τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων ετών.

Την Πέμπτη εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις.

Ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση

Την οργή των διαδηλωτών τροφοδοτούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί. Σιγοκαίει από την εποχή των πρώτων κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, το 2018.

Οι αρχές είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν νέα επεισόδια σαν εκείνα της 17ης Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, πάντως, ότι οι διαδηλώσεις της Πέμπτης «γενικά εξελίχθηκαν ομαλά», παρά τις 642 συλλήψεις.

Η αντίδραση της αστυνομίας δέχεται επικρίσεις για σκληρότητα. Δεκάδες εσωτερικές έρευνες έχουν ξεκινήσει για καταγγελίες βίας κατά διαδηλωτών.

Μετά από περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος δημοσιογράφων του AFP, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ζήτησε προστασία για τους δημοσιογράφους του. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέγραψε 40 περιπτώσεις παρεμπόδισης δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων 21 περιστατικά σωματικής βίας.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies