Η προστασία των δανειοληπτών και όλων των οφειλετών προς τράπεζες, Εφορία και ΕΦΚΑ δυναμώνει με δύο νέες παρεμβάσεις.
Η πρώτη καθιερώνει σταθερό επιτόκιο 3% για οφειλές που ρυθμίζονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Καλύπτει τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς και τους επιλέξιμους οφειλέτες που χρησιμοποιούν αυτό το πλαίσιο.
Η εμβέλειά της μεγαλώνει με τη διεύρυνση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ο οποίος καλύπτει πλέον και οφειλές από το κατώτατο όριο των 5.000 ευρώ. Έτσι μπορεί να υπαχθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.
Η δεύτερη παρέμβαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ενεργοποίηση από τα μέσα Νοεμβρίου της νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Από εκεί τα χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ ρυθμίζονται σε 120 δόσεις, αντί για τις 72 που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Πρόκειται για παλαιές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2024 και μπορούν να ρυθμιστούν σε βάθος δεκαετίας.
Οι δύο αλλαγές εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στη Βουλή. Στο ίδιο κείμενο πέρασε και η μεγάλη αύξηση των προστίμων προς τους servicers, έως 5 εκατ. ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας σε βάρος των δανειοληπτών. Το ανώτατο εποπτικό πρόστιμο της Τράπεζας της Ελλάδος προς τους servicers ανεβαίνει από τις 500.000 ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.
Σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ενσωμάτωσε στον νέο νόμο σταθερό επιτόκιο 3% και αυστηρές ποινές για τους servicers. Με αυτές τις προβλέψεις το ευνοϊκό καθεστώς του εξωδικαστικού μηχανισμού για δανειολήπτες και οφειλέτες ενισχύεται σημαντικά. Το νέο πλαίσιο θα εφαρμόζεται στις καταβολές οφειλών από την 1η Δεκεμβρίου 2026.
Σε οφειλή 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών, το κέρδος φτάνει περίπου τα 20.200 ευρώ για εξασφαλισμένη απαίτηση και τα 28.600 ευρώ για απαίτηση χωρίς εξασφάλιση. Στο προηγούμενο καθεστώς, μετά την παρέλευση τριετίας από τη ρύθμιση, το επιτόκιο μπορούσε να ανέλθει στο 5,17% για οφειλές με εμπράγματες εξασφαλίσεις και στο 5,57% για οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις.
Πλεονεκτήματα της υπαγωγής
Ακόμη και στο κατώτατο όριο των 5.000 ευρώ, η ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Οι κατασχέσεις αναστέλλονται με την οριστική υποβολή της αίτησης.
- Η αποπληρωμή απλώνεται σε μεγάλο διάστημα: έως 240 δόσεις (20 έτη) προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις (35 έτη) προς τις τράπεζες και τα funds.
- Προβλέπεται διαγραφή οφειλών. Αν πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αλγόριθμος μπορεί να προτείνει μερική διαγραφή προσαυξήσεων ή και βασικού κεφαλαίου.
Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
Πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις, ώστε να τακτοποιήσουν παλαιά χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος δεκαετίας, με ελάχιστη πληρωμή 30 ευρώ τον μήνα.
Οι οφειλέτες υποβάλλουν αίτηση έως το τέλος Ιουνίου 2027 στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Η ρύθμιση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανίσουν δύο συνεχόμενες απλήρωτες δόσεις και δεν θα έχουν νέες αρρύθμιστες οφειλές.
Στις 120 δόσεις μπορούν να μπουν βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, εφόσον δεν βρίσκονταν σε ρύθμιση στις 30 Σεπτεμβρίου 2026.
Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τους φορολογούμενους είναι οι εξής:
- Να έχουν τακτοποιήσει, μέσα σε έναν μήνα από την ένταξη στις 120 δόσεις, χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2025.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, όσες είχαν προθεσμία υποβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Να μην υπάρχει σε βάρος τους αμετάκλητη καταδίκη για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 72 δόσεις μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στις 120, εφόσον η προηγούμενη ρύθμιση παραμένει ενεργή.
Ενημερότητα και αναστολή κατασχέσεων
Όσοι τηρούν τη ρύθμιση λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα. Ταυτόχρονα αναστέλλονται η ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, αποδέσμευση μελλοντικών απαιτήσεων.

































