ΚΑΙΡΟΣ · LIVE11.1°CΤοπικά νέφη66% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Αυτοκίνητο
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Περισσότερες παραβάσεις του ΚΟΚ περνούν στη Δημοτική Αστυνομία

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Περισσότερες παραβάσεις του ΚΟΚ περνούν στη Δημοτική Αστυνομία

Οδηγοί που συχνά παραβαίνουν τους κανόνες καλούνται να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή. Η Δημοτική Αστυνομία αποκτά ευρύτερο ρόλο στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη βεβαίωση περισσότερων παραβάσεων που σημειώνονται καθημερινά στους δρόμους των πόλεων.

Αλλαγή στο πεδίο αρμοδιοτήτων

Η ενδυνάμωση των ελέγχων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Οι αρμόδιες αρχές επιδιώκουν να περιορίσουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές στο τιμόνι και να διαμορφώσουν ασφαλέστερες συνθήκες για οδηγούς, επιβάτες και πεζούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η εγκύκλιος 23/08.10.2026 του υπουργείου Εσωτερικών. Με το κείμενο αποσαφηνίζονται και ανακατανέμονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ διευρύνονται οι δυνατότητες των δημοτικών αστυνομικών να παρεμβαίνουν σε θέματα κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων.

Η εγκύκλιος προβλέπει αλλαγές σε διάφορους τομείς λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Ιδιαίτερο βάρος έχουν, πάντως, οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ. Τα δημοτικά αστυνομικά όργανα θα μπορούν στο εξής να διενεργούν ελέγχους και να βεβαιώνουν συγκεκριμένες παραβάσεις που ως τώρα δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές τους.

Παραβάσεις που προστίθενται στους ελέγχους

Ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένες από τις πιο συχνές παραβάσεις που αφορούν τη μεταφορά επιβατών και τη χρήση των μέσων προστασίας που προβλέπονται.

Ειδικότερα, πρόκειται για παραβάσεις του άρθρου 37 του νέου ΚΟΚ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επιβίβαση περισσότερων ατόμων από τον ανώτατο αριθμό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας, καθώς και η μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών στη θέση του συνοδηγού χωρίς εγκεκριμένο παιδικό κάθισμα.

Στο ίδιο πεδίο εντάσσονται οι κανόνες μεταφοράς επιβατών σε μοτοσικλέτες. Μεταξύ αυτών είναι και η υποχρέωση χρήσης προστατευτικού κράνους.

Στους ελέγχους προστίθεται και η χρήση ζώνης ασφαλείας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να βεβαιώνουν παραβάσεις τόσο για οδηγούς όσο και για επιβάτες που δεν τη φορούν.

Για οδηγό που δεν φορά ζώνη ασφαλείας προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Όταν επιβάτης δεν χρησιμοποιεί τη ζώνη, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ. Άλλα 150 ευρώ επιβάλλονται και στον οδηγό, ο οποίος έχει την ευθύνη ώστε οι συνεπιβάτες του να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα μέσα ασφαλείας.

Οι νέες αρμοδιότητες δεν σταματούν στη μεταφορά επιβατών και στη χρήση ζώνης ή κράνους. Ο ΚΟΚ περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων. Παράλληλα, διευρύνεται το πλαίσιο ελέγχων που μπορεί να οδηγήσει σε ακινητοποίηση οχημάτων.

Στόχος είναι να απομακρύνονται από την κυκλοφορία οχήματα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης. Επιδιώκεται επίσης να αντιμετωπίζονται συμπεριφορές που δημιουργούν κινδύνους ή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ένα όχημα μπορεί να ακινητοποιηθεί όταν η συνέχιση της κυκλοφορίας του κρίνεται επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Αφορμή μπορεί να δώσουν τεχνικές βλάβες ή φθορές, αυξημένες εκπομπές ρύπων, παράνομες μετατροπές, αλλά και η σωματική ή πνευματική κατάσταση του οδηγού. Το όχημα παραμένει ακινητοποιημένο ώσπου να εξασφαλιστούν οι όροι για να κυκλοφορήσει ξανά με ασφάλεια.

Παρεμβάσεις και σε θέσεις φόρτισης

Στο πεδίο δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας προστίθεται και η στάση ή η στάθμευση σε θέσεις επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το ζήτημα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα. Η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνοδεύεται από περισσότερα περιστατικά κατάληψης των ειδικά διαμορφωμένων θέσεων φόρτισης από οχήματα που δεν πραγματοποιούν φόρτιση.

Με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβάλλοντας στην καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών ηλεκτροκίνησης.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies