Να βάλει τέλος στη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών που διπλοπαρκάρουν ή αφήνουν το αυτοκίνητό τους έξω από καφέ, φούρνους και καταστήματα για μια γρήγορη αγορά, προκαλώντας καθυστερήσεις και δυσχεραίνοντας τη διέλευση των υπόλοιπων οδηγών, θέλει η Τροχαία.
Όπως τονίζεται από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ανάγκη για εντατικότερους ελέγχους, παρουσίας περισσότερου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στους δρόμους, αλλά και ενεργότερης συμμετοχής της Δημοτικής Αστυνομίας.Δεν παίζει ρόλο ο χρόνος της παράβασης Το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει η Τροχαία στους οδηγούς είναι σαφές: η επίκληση του «σταμάτησα μόνο για δύο λεπτά» δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του.
Όταν το όχημα είναι σε σημείο όπου απαγορεύεται η στάση ή η στάθμευση, η παράβαση θα μπορούσε να σιγουρευτεί ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, βάσει όσων ορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Πρόστιμα από 30 έως 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος Ειδικότερα, όπως τονίζει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που θεσπίστηκε με τον νόμο 5209/2025, προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις για τις παραβάσεις στάσης και στάθμευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 38, καθοριστικό ρόλο έχει το σημείο όπου είναι το όχημα και το αν εμποδίζει την κυκλοφορία ή τη διέλευση πεζών και άλλων οχημάτων.
Ενδεικτικά, οι κυρώσεις που αναφέρονται για τις συγκεκριμένες παραβάσεις περιλαμβάνουν:document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); • Στάθμευση σε διπλή σειρά: πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες.
• Στάθμευση που αφήνει ανεπαρκές πλάτος για την κυκλοφορία: πρόστιμο 30 ευρώ.
• Στάση σε απαγορευμένη περιοχή κοντά σε στάση λεωφορείου: πρόστιμο 30 ευρώ.
• Στάση ή στάθμευση πάνω σε διάβαση πεζών: πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 40 ημέρες.
• Στάση ή στάθμευση σε πεζοδρόμιο: πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 20 ημέρες.
• Κατάληψη ράμπας ή θέσης στάθμευσης ΑμεΑ: πρόστιμο 150 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για συνολικά 60 ημέρες και αφαίρεση στοιχείων κυκλ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































