Σε συνέντευξή του, ο Παναγιώτης Φασούλας αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο ελληνικό μπάσκετ, στην προεδρία της ΕΟΚ και στις εκλογές που έρχονται τον Δεκέμβριο.
Ο παλαίμαχος ψηλός του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας μίλησε στον Αθήνα 9.84 για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Αναφέρθηκε στον Παναγιώτη Γιαννάκη και στη διαιτησία, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η κάθαρση και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Οι θέσεις του για την προεδρία, τις εκλογές και τη διαιτησία
Δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της ΕΟΚ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τον κινεί η φιλοδοξία του αξιώματος, αφού μπορεί να προσφέρει στο άθλημα από πολλές διαφορετικές πλευρές και δεν θέλει να επιβάλει τη δική του άποψη. Αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά, είπε, είναι το μπάσκετ: το άθλημα χάρη στο οποίο έγινε αυτό που είναι και χάρη στο οποίο γίναμε όλοι αυτό που είμαστε. Δεν επιτρέπεται, πρόσθεσε, να αφεθεί να ξεπέσει στη συνείδηση των Ελλήνων. Οφείλουμε να το κρατήσουμε ψηλά, για να μείνουμε κι εμείς αυτό που είμαστε. Σε αντίθετη περίπτωση, και οι ίδιοι θα καταντήσουν προϊόντα ενός αθλήματος απαξιωμένου και καταρρακωμένου στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή, όπως τη χαρακτήρισε, είναι η αγωνία του.
Έθεσε ευθέως το ερώτημα πώς γίνεται να μένουν στις θέσεις τους άνθρωποι που είχαν συνεργασία με προφυλακισμένους.
Ο ίδιος θέτει το ζήτημα του πώς η μπασκετική κοινότητα αντικρίζει σήμερα την παραμονή στις θέσεις τους ανθρώπων για τους οποίους έχουν τεθεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη συνεργασία τους με προφυλακισμένα πρόσωπα. Κατά τον Φασούλα, όποιος αγαπά το άθλημα οφείλει να στραφεί χωρίς καθυστέρηση στην επόμενη ημέρα. Οι διαδικασίες για την αλλαγή της κατάστασης θα έπρεπε, είπε, να έχουν ήδη προχωρήσει, αντί να αναμένεται η 15η Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των ονομάτων των νέων διεθνών διαιτητών και κομισάριων. Εκτιμά ότι οι εκλογές μετατέθηκαν για τις 20 Δεκεμβρίου επειδή κάποιοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στη διαιτησία. Ο μηχανισμός, πρόσθεσε, δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί και ορισμένοι θέλουν να κρατήσουν την επιρροή τους. Δεν καταλαβαίνει γιατί το Υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει παρέμβει με πιο ενεργό τρόπο. Δέχεται ότι, σε θεωρητικό επίπεδο, δεν μπορεί να καθαιρέσει τη διοίκηση. Δεν εξηγείται, όμως, κατά τον ίδιο, η απουσία επικοινωνίας με τη FIBA, ώστε να ενημερωθεί για τα πρόσωπα και τις εξελίξεις. Χωρίς την έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, σημείωσε, δεν μπορούν να προχωρήσουν συγκεκριμένες αλλαγές.
Οι εκλογές, υποστήριξε, θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα. Ο νόμος επιτρέπει τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εντός 25 ημερών. Δέκα ημέρες είχαν ήδη περάσει, άρα απέμεναν δεκαπέντε, διάστημα αρκετό ώστε η ΕΟΚ να πάει στις κάλπες νωρίτερα. Αντί αυτού, η διαδικασία τοποθετείται στις 20 Δεκεμβρίου, περίπου 45 ημέρες αργότερα.
Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είπε, είναι η κάθαρση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού μπάσκετ και η πλήρης διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί η Ομοσπονδία. Ζήτησε επανεξέταση των πάντων: του τρόπου με τον οποίο οι ομάδες ανεβαίνουν και υποβιβάζονται, της επιλογής διαιτητών, των οικονομικών, των επιχορηγήσεων και της διαδικασίας με την οποία δίνονται τα wild cards. Υπάρχουν πια, πρόσθεσε, τα μέσα για να αξιολογείται κάθε παιχνίδι, ώστε να μην μένει χώρος για αμφισβητήσεις. Διαφάνεια χρειάζεται σε κάθε απόφαση και σε κάθε οικονομική συναλλαγή. Δεν γίνεται να προκρίνεται μια ομάδα με κριτήρια που γεννούν απορίες και να μένουν απέξω άλλες με σημαντικές υποδομές.
Έφερε ως παράδειγμα τον Απόλλωνα Πατρών. Διαθέτει γήπεδο 5.000 θέσεων και δεν πήρε wild card με τα κριτήρια που έθεσε η Ομοσπονδία, ενώ την ίδια στιγμή επιλέχθηκε το Αρκαλοχώρι, που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του κ. Αυγενάκη. Ούτε περίμενε, πρόσθεσε, να υπάρξουν παρεμβάσεις ακόμη και σε αγώνες σχολικών ομάδων. Δεν γίνεται, είπε, να είναι ο μόνος που τα βλέπει. Θεωρεί ότι η αλλαγή είναι επιθυμία όλων, αφού από τη σημερινή κατάσταση δεν κερδίζει κανείς.
Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι άνθρωποι που μπορούν να ασχοληθούν με την Ομοσπονδία δεν είναι πάρα πολλοί, είπε. Άκουσε τον Γιαννάκη, τις απόψεις του οποίου για το μπάσκετ γνωρίζει πολύ καλά και με τις οποίες συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό. Του πρότεινε, αν το θέλει, να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την προεδρία. Η απάντηση ήταν ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Δέχθηκε πάντως να βοηθήσει ευρύτερα, ώστε το μπάσκετ να αποκτήσει διαφορετική εικόνα στα μάτια των πολιτών. Ο Φασούλας συζητά και με άλλους παλαίμαχους αθλητές. Υπάρχει, όπως είπε, μια ομάδα ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με το ελληνικό μπάσκετ, από διαφορετικές θέσεις, και θεωρεί ότι μπορούν να συγκεντρωθούν πρόσωπα με εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν.
Η Εθνική ανδρών, τόνισε, δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις διοικητικές εξελίξεις και δεν επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στην Ομοσπονδία. Η ομάδα και ο προπονητής της έχουν την εμπιστοσύνη μας και, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι. Σοβαρά ζητήματα εντοπίζει, αντίθετα, στις μικρότερες εθνικές, αγοριών και κοριτσιών, όπου έχουν γίνει πολλά που οφείλουν να εξεταστούν. Χρειάζεται να ξαναδούμε σε ποιες κατηγορίες επιτρέπονται ξένοι παίκτες και με ποια κριτήρια. Δεν γίνεται να μπαίνει όριο στον αριθμό των ξένων στην Α1 και ταυτόχρονα να επιτρέπεται η παρουσία τους στη Β' και στη Γ' Εθνική, και ύστερα να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βγαίνουν Έλληνες παίκτες. Έλληνες αθλητές υπάρχουν, είπε, χρειάζονται όμως ευκαιρίες. Πρέπει να εξεταστεί πώς το μπάσκετ θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και πώς οι μικρότερες κατηγορίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ζήτησε, παράλληλα, οι προπονητές των εθνικών να δεσμεύονται από συγκεκριμένους κανόνες ασυμβίβαστου όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε συλλόγους.
Άνοιξε και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η διαιτησία να γίνει επαγγελματική και να περάσει στον ΕΣΑΚΕ, αντί να παραμένει στην ευθύνη της Ομοσπονδίας. Και η ΕΟΚ, όμως, πρέπει να έχει λόγο στην εξέλιξη των διαιτητών και στον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνουν στις επόμενες κατηγορίες. Το κρίσιμο, είπε, είναι η διαφανής διαδικασία αξιολόγησης. Αν ο διαιτητής ξέρει ότι σε κάθε παιχνίδι η απόδοσή του κρίνεται αντικειμενικά και ότι η βαθμολογία του κρίνει στο τέλος της χρονιάς την άνοδο ή τον υποβιβασμό του, τότε έχει ένα σαφές και δίκαιο πλαίσιο. Αν λείπει η διαφάνεια από την αξιολόγηση και τις αποφάσεις, κανείς, είπε, δεν μπορεί να τον πείσει ότι το σύστημα υπηρετεί στ' αλήθεια το άθλημα.

































