Ο Μπραντ Κούπερ, ανώτατος Αμερικανός διοικητής στη Μέση Ανατολή και επικεφαλής της CENTCOM, ενημέρωσε την Πέμπτη τον Ντόναλντ Τραμπ για τις στρατιωτικές επιλογές που αφορούν το Ιράν. Η Wall Street Journal, που μεταδίδει την πληροφορία, κάνει λόγο για σπάνια δια ζώσης επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση τοποθετείται σε περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν την επανέναρξη σημαντικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα με άμεση γνώση της συνάντησης. Μαζί με τον Τραμπ και τον ναύαρχο Μπραντ Κούπερ συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο στρατηγός Νταν Κέιν, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατηγών. Κατά ορισμένες πηγές, παρόντα ήταν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Συζητήθηκαν και άλλα θέματα, ανάμεσά τους ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
Της σύσκεψης αυτής, σε υψηλό επίπεδο, είχε προηγηθεί συνάντηση την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο. Εκεί, όπως ανέφερε μία από τις πηγές, στρατιωτικοί αξιωματούχοι μίλησαν με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Το ενδεχόμενο πλήγματος μετά τις εκλογές
Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ, η Wall Street Journal έχει γράψει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κάλεσαν τα αραβικά κράτη του Κόλπου να ετοιμαστούν για σύντομη αλλά έντονη εκστρατεία στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η ίδια εφημερίδα μετέδωσε επίσης ότι ο Βανς ήρθε σε επαφή με έναν από τους πιο σκληροπυρηνικούς αξιωματούχους του Ιράν, επιδιώκοντας να αναζωογονηθούν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Σε συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε: «Ίσως κάνουμε άλλη μια μικρή “Epic Fury”». Η φράση αναφέρεται στην εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών που πραγματοποίησαν την άνοιξη οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πρόσθεσε: «Ή θα κάνουν συμφωνία».
Ο Μπραντ Κούπερ σπάνια ενημερώνει τον Τραμπ από κοντά. Το ότι το έκανε τώρα υποδηλώνει πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να πλησιάζουν στην έναρξη σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Είχε ξαναδεί τον πρόεδρο τον Ιούλιο. Τότε οι δυο τους, μαζί με τους Χέγκσεθ και Κέιν, μίλησαν στο προεδρικό αεροσκάφος στο Ντέλαγουερ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου και εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (US CENTCOM) δεν προχώρησαν σε σχόλιο.
Το Ιράν έχει απειλήσει, δημόσια και μέσω ιδιωτικών διπλωματικών διαύλων, ότι θα επιτεθεί σε ευρύ φάσμα στόχων των ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου στην περιοχή, αν υπάρξει αμερικανικό πλήγμα. Η Τεχεράνη έχει επίσης ξαναρχίσει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, με εξαρτήματα από αποθέματα σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Παράλληλα έχει εντείνει τις προσπάθειες να στοχοποιήσει αμερικανικό προσωπικό στη Μέση Ανατολή.
Ενισχύσεις δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
Τις τελευταίες εβδομάδες το Πεντάγωνο ετοιμάζει το έδαφος για νέα εκστρατεία βομβαρδισμών. Έχει στείλει στη Μέση Ανατολή επιπλέον συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά και εφόδια. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, έχει μετακινήσει στρατεύματα από βάσεις που κρίνονται ευάλωτες, ώστε να τα απομακρύνει από πιθανούς κινδύνους.
Ο Στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς μιας επιπλέον συστοιχίας Patriot στο Ισραήλ, με σκοπό να ενισχυθεί η πυραυλική άμυνα της χώρας. Η κίνηση γίνεται εν μέσω ανησυχιών για έλλειψη αναχαιτιστικών πυραύλων. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος οι ΗΠΑ καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες ανεφοδιασμού.

































