Το περασμένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γέμισαν ειρηνικά τους δρόμους ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Διαδήλωναν κατά της ακρίβειας, της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών και της οξείας στεγαστικής κρίσης. Βίαια επεισόδια στο περιθώριο ορισμένων κινητοποιήσεων αξιοποιούνται ήδη από ακροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης ως μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Λίγους μήνες πριν από κρίσιμες εκλογές σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, αυταρχικοί εθνικιστές σπεύδουν να οικειοποιηθούν την κοινωνική αναταραχή. Δεν αγγίζουν τις αιτίες που βγάζουν τους πολίτες στους δρόμους. Τη λαϊκή οργή την παρουσιάζουν ως «αναπόφευκτη συνέπεια των ανοιχτών συνόρων» και ως αποτέλεσμα «φιλελεύθερης ανικανότητας», ενώ αυτοπαρουσιάζονται ως οι μόνοι εγγυητές της τάξης.
Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη τακτική, που εκτείνεται από το Παρίσι και τη Μαδρίτη μέχρι το Βερολίνο και τη Ρώμη.
Επίθεση της γαλλικής Ακροδεξιάς και αναφορές σε «φυλετικό πόλεμο»
Στη Γαλλία, το Παρίσι, η Μασσαλία και η Λυόν βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκτεταμένα επεισόδια. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, μίλησε για «ανίκανη κυβέρνηση». Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι το κράτος «καταρρέει» μέσα σε «μεταναστευτικό και ασφαλιστικό χάος». Για να κρατήσει πιο «θεσμικό» προφίλ, απέφυγε άμεσες φυλετικές αναφορές. Έθεσε το ζήτημα ως απότοκο «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» και «ολικής απώλειας της κρατικής αυθεντίας».
Ο Ερίκ Ζεμούρ, ιδρυτής του κόμματος Reconquête και ακόμη πιο ακραίος πολιτικά, ζήτησε την άμεση απέλαση «παράνομων αλλοδαπών». «Δεν πρόκειται για ταραχές, αλλά για τα προανακρουστικά πυρά ενός φυλετικού πολέμου. Ή θα επιβάλουμε την απόλυτη τάξη ή θα υποταχθούμε», δήλωσε.
Στοχοποίηση των διαδηλωτών και καλλιέργεια φόβου
Στην Ισπανία, το οξύ πρόβλημα στέγης έχει φέρει χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και ώθησε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα Vox επιχειρεί να πλήξει το ίδιο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ο ηγέτης του, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές «δεν υπερασπίζονται το δικαίωμα στη στέγη, αλλά λειτουργούν ως πολιτοφυλακές του Σάντσεθ». Το Vox απέδωσε ψευδώς την έλλειψη κατοικιών σε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, σε μια απόπειρα να στρέψει τα φτωχότερα στρώματα το ένα εναντίον του άλλου.
Παρόμοια προσέγγιση εμφανίζεται και σε άλλες χώρες:
- Γερμανία: Δεν καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια. Η συνεπικεφαλής της AfD, Αλίς Βάιντελ, χρησιμοποίησε ωστόσο εικόνες από τη Γαλλία για να τροφοδοτήσει τον φόβο, προειδοποιώντας για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου». Υποστήριξε ότι μόνο το κόμμα της μπορεί να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή.
- Πορτογαλία: Ο Αντρέ Βεντούρα, του ακροδεξιού Chega, αξιοποίησε τις ειρηνικές πορείες για τη στέγαση προκειμένου να προειδοποιήσει ενάντια στην «εισαγωγή της αστάθειας».
- Βέλγιο: Το φλαμανδικό εθνικιστικό Vlaams Belang περιέγραψε τις συγκρούσεις στις Βρυξέλλες και τη Λιέγη ως «εισαγόμενη βία» και ως αποτυχία της ενσωμάτωσης.
Ιταλία: κατασταλτικά μέτρα από τη Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι κυβερνά την Ιταλία εδώ και τέσσερα χρόνια, οπότε δεν μπορεί να μιλήσει για «αποτυχία του κράτους». Η επιλογή της είναι η ενίσχυση της καταστολής απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας.
«Το να διαδηλώνεις είναι δικαίωμα, αλλά το να πυρπολείς τις πόλεις μας δεν είναι», δήλωσε η Μελόνι. Τα επεισόδια στο Μιλάνο και την Μπολόνια αξιοποιήθηκαν για την ψήφιση επείγοντων κατασταλτικών διαταγμάτων. Στα νέα μέτρα συγκαταλέγονται αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για όσους αποκλείουν δρόμους, ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις που κρίνονται επικίνδυνες, καθώς και βαριά πρόστιμα για γονείς ανήλικων διαδηλωτών. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπερτόνισε παράλληλα ότι μεγάλο ποσοστό των προσαχθέντων ήταν «μεταναστευτικής καταγωγής», τροφοδοτώντας ξανά το ξενοφοβικό αφήγημα.
Τραμπ και Βανς επικαλούνται τα ευρωπαϊκά επεισόδια
Το αφήγημα αυτό βρίσκει υποστηρικτές και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Στην προεκλογική εκστρατεία τους στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, παρέθεσαν τα ευρωπαϊκά γεγονότα ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Κατά τον Τραμπ, η Γαλλία «λεηλατήθηκε και κάηκε από μετανάστες, τζιχαντιστές και κομμουνιστές». Ο Βανς ισχυρίστηκε ότι «οι δυτικοί φιλελεύθεροι εισήγαγαν τον Τρίτο Κόσμο στην Ευρώπη στο όνομα της ποικιλομορφίας, αγνοώντας την ενσωμάτωση».
Στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής, η Ακροδεξιά διεθνώς δεν καταπιάνεται με την οικονομική εξαθλίωση, την άνοδο του κόστους διαβίωσης και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, που ωθούν τους πολίτες στις διαδηλώσεις. Εκμεταλλεύεται την κοινωνική απελπισία για να επιβάλει περισσότερη καταστολή, να αφοπλίσει συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις και να αναδείξει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

































