Παρά την προεκλογική περίοδο σε ΗΠΑ και Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πυκνώνουν τις ασκήσεις. Αεροσκάφη πετούν πάνω από το Ιράκ για εξάσκηση σε ελιγμούς προσβολής στόχων. Η Ουάσιγκτον συγκεντρώνει ιδιαίτερα ισχυρές δυνάμεις, με πλήρη ανάπτυξη έως τις αρχές Νοεμβρίου. Οι προετοιμασίες συνδέονται με τον σχεδιασμό νέου πολέμου κατά του Ιράν. Ανοιχτό παραμένει αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τις εκλογές, όπως και το πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει.
Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές αξιοποιούν το ενδεχόμενο επιστροφής στις εχθροπραξίες ως μέσο πίεσης προς το Ιράν, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις απαιτήσεις τους για το πυρηνικό πρόγραμμα και για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.
Οι Ιρανοί διαπραγματευτές, πάντως, δεν δείχνουν διάθεση για παραχωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα. Επιμένουν ότι το θέμα αυτό πρέπει να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών.
Η αισιοδοξία ορισμένων Αμερικανών επιτελών που μετέχουν στον σχεδιασμό των νέων επιθέσεων είναι τόσο έντονη ώστε, όπως γράφουν οι New York Times, πιστεύουν ότι μια εντατική εκστρατεία τριών ημερών θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετή οικονομική ζημιά για να αλλάξει η στάση του Ιράν.
Οι στόχοι που εξετάζονται
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Κατά την επιλογή των στόχων, ορισμένοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα μείνουν εκτός τα διυλιστήρια και οι πετρελαϊκές υποδομές. Ο λόγος είναι ότι ο Τραμπ επιδιώκει έντονα να αποτραπεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος της τιμής της βενζίνης.
Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις σχετικές εργασίες, αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδια επιχειρήσεων κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σε αυτά θα μπορούσε να περιλαμβάνεται επίθεση στο Όρος Πίκαξ, πυρηνική εγκατάσταση θαμμένη βαθιά κάτω από το έδαφος. Οι Ιρανοί την αποκαλούν Κουχ Κολάνγκ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει να στρέψει κατά του Πίκαξ τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB). Το βάρος της είναι 22.000 λίβρες, περίπου 10 τόνοι. Αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος είναι ενθουσιασμένος με το όπλο, εν μέρει λόγω του προσωνυμίου «Μητέρα όλων των βομβών».
Το χρονοδιάγραμμα
Υπάρχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, μικρή πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να αποφασίσει έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας εντός Οκτωβρίου. Πολλοί πολιτικοί λόγοι, όμως, καθιστούν πιθανότερο να περιμένει την ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος στις αρχές του μήνα, ότι δεν θα πραγματοποιήσει πλήγματα πριν από την ψηφοφορία.
Πριν από τις αρχές Νοεμβρίου οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αναπτύξει το σύνολο των στρατιωτικών τους μέσων. Ανάμεσά τους είναι τρία αεροπλανοφόρα, χιλιάδες πεζοναύτες, μαχητικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις. Ο αμερικανικός στρατός προτιμά να χτυπά υπό την κάλυψη της νύχτας. Στις αρχές του επόμενου μήνα, οι ώρες σκότους πάνω από το Ιράν αυξάνονται.
Συγκρατημένες εκτιμήσεις
Το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει, πάντως, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προβλέψει κατάρρευση του Ιράν. Άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει ως τώρα αντέξει τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της.
Η Ντάνα Στρουλ, που διετέλεσε ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την πολιτική στη Μέση Ανατολή επί κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο του πολέμου είναι σαφές πως η συμβατική στρατιωτική εκστρατεία που έχει διεξαχθεί ως σήμερα, μαζί με τις τρέχουσες εξουθενωτικές οικονομικές κυρώσεις και τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό, δεν έχουν επαναφέρει το καθεστώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ουσιαστικό τρόπο.
Ούτε ο Τραμπ ούτε ο Νετανιάχου έχουν παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για το πώς η συνέχιση του πολέμου θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το στρατηγικό αδιέξοδο, σε περιοχή με ολοένα μεγαλύτερη αστάθεια και συγκρούσεις, είπε η Στρουλ. Εργάζεται πλέον στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή.
Οι εκλογές στο Ισραήλ, στις 27 Οκτωβρίου, θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα σχέδια. Αν ο Νετανιάχου ηττηθεί, θα μείνει πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης και, κατά τους ειδικούς, θα του είναι δύσκολο να ξεκινήσει πόλεμο.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προοπτική επικείμενου κοινού αμερικανοϊσραηλινού πλήγματος. Με αυτόν τον τρόπο θα πίεζε τους πολιτικούς αντιπάλους του να μετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη διαχείριση του πολέμου, παρατείνοντας την παραμονή του στην εξουσία.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Νετανιάχου είχε σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ένταξε ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης σε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μετέχουν στις αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια.
Η Μαζάλ Μουαλέμ, Ισραηλινή πολιτική σχολιάστρια και συγγραφέας βιογραφίας του Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να το αξιοποιήσει για να ζητήσει σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, αλλά θα συναντήσει βαθιά καχυποψία από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Πρόσθεσε ότι αν επιτεθεί το Ιράν είναι άλλο πράγμα, όμως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον να εξαπολύσει πρώτος επιθετική στρατιωτική ενέργεια.
Η αντίδραση του Ιράν
Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι γνωρίζουν τον αμερικανικό πολεμικό σχεδιασμό και ότι έχουν καταρτίσει δικούς τους νέους στόχους και τακτικές.
Ο πολιτικός αναλυτής στην Τεχεράνη Πεϊμάν Σαλεχί δήλωσε στους New York Times ότι, αν δεχθεί επίθεση το Πίκαξ, μέρος των ιρανικών σχεδίων αντιποίνων προβλέπει πλήγματα σε μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της Aramco. Κάτι τέτοιο, είπε, θα εκτόξευε αμέσως τις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας.
Ο Σαλεχί πρόσθεσε ότι ο πόλεμος τους έδειξε πως ο καλύτερος μοχλός πίεσης προς τον Τραμπ είναι η άνοδος των τιμών πετρελαίου και ενέργειας, επειδή αυτό θα πλήξει τον αμερικανικό λαό.
Ο Μάχντι Μοχαμαντί, ανώτερος σύμβουλος του Ιρανού διαπραγματευτή, στρατηγού Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, έγραψε αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ιδέα πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν έναν ακόμη γύρο πληγμάτων κατά του Ιράν μέσα σε 72 ώρες είναι «φαντασίωση». Το Ιράν, είπε, θα καθορίσει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Θύμισε επίσης ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο πως ο πόλεμος θα διαρκούσε δύο εβδομάδες.
Οι ιρανικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον Μοχαμαντί, θα είναι σφοδρότερες, πιο ευρηματικές και διαφορετικές. Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι και βέβαιοι και ότι έχει καταρτιστεί ισχυρό σχέδιο δράσης.

































