ΚΑΙΡΟΣ · LIVE17.1°CΣχεδόν αίθριος82% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Έρευνα της Κομισιόν στην Booking.com για απάτες και διαφημιστική διαφάνεια

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Έρευνα της Κομισιόν στην Booking.com για απάτες και διαφημιστική διαφάνεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε σήμερα έρευνα στην πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων Booking.com. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ώστε οι πελάτες να προστατεύονται από παραπλανητικές καταχωρίσεις και διαδικτυακές απάτες.

Οι Βρυξέλλες προσάπτουν επίσης στον ιστότοπο ότι ενδέχεται να μην τηρεί τις υποχρεώσεις διαφάνειας στις διαφημίσεις για τις «ενισχυμένες» καταχωρίσεις. Πρόκειται για λειτουργία επί πληρωμή, που δίνει στα καταλύματα μεγαλύτερη προβολή στην πλατφόρμα.

Είναι η πρώτη διαδικασία που κινεί η ΕΕ κατά της πλατφόρμας με έδρα την Ολλανδία, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Booking Holdings, στη βάση του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους χωρίς φόβο ότι θα εξαπατηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χένα Βίρκουνεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υποθέσεις.

Ο ψηφιακός νόμος, σημείωσε, επιβάλλει «πολύ σαφείς ευθύνες» στις πλατφόρμες, τις οποίες οφείλουν να «λάβουν σοβαρά υπόψη».

Η πλατφόρμα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαντά εποικοδομητικά στις ερωτήσεις της».

«Η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελούν απόλυτες προτεραιότητες» και «παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με τις αρμόδιες κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της διαδικτυακής απάτης και για την προστασία των ταξιδιωτών και των συνεργατών μας», συμπλήρωσε η εταιρεία.

Ενδεχόμενο πρόστιμο για την Booking

Αν η έρευνα κρίνει ότι η εταιρεία έχει διαπράξει ένα ή περισσότερα αδικήματα, στην Booking θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο.

Η πλατφόρμα, ωστόσο, θα έχει περιθώριο να υπερασπιστεί τη θέση της και να προτείνει μέτρα για τα ζητήματα που εγείρουν οι Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θέλει να εξακριβώσει αν η Booking έχει εφαρμόσει αρκετά μέτρα ώστε να περιοριστεί η δημοσίευση δόλιων καταχωρίσεων, οι οποίες βλάπτουν τους καταναλωτές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για καταχωρίσεις ανύπαρκτων διαμερισμάτων. Οι πελάτες ανακαλύπτουν μόνο κατά την άφιξή τους ότι το μέρος για το οποίο νόμιζαν πως είχαν κλείσει απλώς δεν υπάρχει.

Συχνότερα, οι καταχωρίσεις είναι παραπλανητικές, καθώς οι φωτογραφίες ή οι περιγραφές δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματική εικόνα του καταλύματος.

Οι Βρυξέλλες υποπτεύονται, επιπλέον, ότι η Booking.com δεν προστατεύει επαρκώς τους χρήστες από απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing).

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται δεδομένα διαθέσιμα στην πλατφόρμα και εγγράφονται ως οικοδεσπότες. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να εξαπατήσουν πελάτες και να τους αποσπάσουν χρήματα, για παράδειγμα παριστάνοντας τον οικοδεσπότη.

Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν, τέλος, τις «ενισχυμένες καταχωρίσεις». Η λειτουργία επιτρέπει στους παρόχους καταλυμάτων να αυξάνουν την προβολή των καταχωρίσεών τους στα αποτελέσματα αναζήτησης της Booking.com, πληρώνοντας υψηλότερη προμήθεια στον ιστότοπο.

«Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν σαφώς ότι αυτές οι «ενισχυμένες διαφημίσεις» είναι στην πραγματικότητα διαφημίσεις», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία στηρίζεται ιδίως σε μεγάλο αριθμό μαρτυριών και καταγγελιών κατά της πλατφόρμας από πελάτες που έχουν πέσει θύματα απάτης, κυρίως στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Έχουν υποβληθεί πολυάριθμες καταγγελίες, ιδίως από ενώσεις καταναλωτών και ξενοδοχειακούς οργανισμούς», εξήγησε αξιωματούχος της Επιτροπής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που ξεκινούν οι Βρυξέλλες βάσει του DSA με αντικείμενο τις διαδικτυακές απάτες. Προηγήθηκε εκείνη του Απριλίου 2024 κατά του αμερικανικού γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, που παραμένει σε εξέλιξη.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies