Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, ένα πρόβλημα που δεν μπορεί παρά να διογκωθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, προειδοποιεί μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, την ώρα που Ευρώπη και Αμερική ζουν ένα ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι.
Στη Γαλλία καταγράφτηκαν καύσωνες χωρίς προηγούμενο ήδη από τέλη Ιουνίου, με την πλεονάζουσα θνητότητα να ξεπερνά τους 6.000 νεκρούς.Η μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Planetary Health σταθμίζει σε ποιον βαθμό η κλιματική αλλαγή θα εκθέσουν ανθρώπους άνω των 60 σε αφόρητα επίπεδα θερμοκρασίας ως το 2100.
Το εν λόγω πεδίο έρευνας έχει συγκεντρώσει ερευνητικό ενδιαφέρον, ωστόσο οι συντάκτες της νέας ανάλυσης προειδοποιούν ότι προηγούμενες έρευνες για το θέμα μοιάζουν να υποτίμησαν πολύ τους κινδύνους που οι ηλικιωμένοι, καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που σήμερα είναι μερικώς ξεπερασμένα.
Το πρόβλημα αφορά έναν δείκτη καίριας σημασίας, η θερμοκρασία σε συνάρτηση με το επίπεδο υγρασίας, γνωστή τεχνικά ως «θερμοκρασία θερμομέτρου υγρού βολβού» (Wet-bulb temperature, Tw).
Το μέτρο αυτό έχει σημασία, καθώς θερμοκρασία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο όταν συνοδεύεται από υψηλή υγρασία.
Πάντως, οι κίνδυνοι που συνδέονται με οποιοδήποτε δοσμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας αφορούσαν για καιρό νέους ανθρώπους με καλή υγεία.
Πιο πρόσφατες έρευνες, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, δείχνουν πως οι κίνδυνοι για αυτή την ομάδα είναι υποτιμημένοι.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και διασταυρώνοντάς τα με μοντέλα για την προσδοκώμενη γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες, οι συντάκτες της μελέτης συμπέραναν ότι η «αφόρητη ζέστη θα πλήττει πολύ περισσότερους ανθρώπους, σε ευρύτερες περιοχές, σε κλίμακα πολύ υψηλότερη και για μεγαλύτερη διάρκεια» από ό,τι υπολογιζόταν ως τώρα.
Για παράδειγμα, αν ως το 2010 η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5° Κελσίου σε σύγκριση με την...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































