Η Ρόμα «στρώνει» τα οικονομικά με το βλέμμα στο Champions League Ημερομηνία:
Σήμερα 16/2/2026, 10:24 - Εμφανίσεις: 26
Η αγωνιστική άνοδος της Ρόμα συμβαδίζει –έστω αργά– με μια σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών της, χωρίς όμως να αλλάζει το βασικό δεδομένο: ο Νταν Φρίντκιν εξακολουθεί να «ποτίζει» το κλαμπ με κεφάλαια.
Τα τρία γκολ του Ντόνιελ Μάλεν στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του με τη φανέλα των «τζιαλορόσι» είναι το πιο πρόσφατο σύμβολο μιας πολιτικής που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.
Ο Ολλανδός αποκτήθηκε με 2 εκατ.
ευρώ για τον δανεισμό και 25 εκατ.
για υποχρεωτική εξαγορά τον Ιούνιο, υπό προϋποθέσεις συμμετοχών και –κυρίως– ευρωπαϊκής πρόκρισης.
Στη Ρώμη ο στόχος είναι ξεκάθαρος: η Champions League, που λείπει επτά χρόνια, μοιάζει φέτος εφικτή, με τη Ρόμα να έχει πιάσει τη Γιουβέντους στην τέταρτη θέση και να δοκιμάζεται άμεσα στην έδρα της Νάπολι.
Ο Φρίντκιν δεν φρενάρει.
Από τον Αύγουστο του 2020, όταν απέκτησε τη Ρόμα από το αμερικανικό γκρουπ του Τζέιμς Παλότα, έχει επενδύσει συνολικά 1,06 δισ.
ευρώ.
Η αρχική εξαγορά κόστισε 199 εκατ.
σε μετρητά, με enterprise value 591 εκατ., ενώ ακολούθησε το «μάζεμα» του free float και η έξοδος από το χρηματιστήριο το 2022.
Έκτοτε, τα κεφάλαια που διοχετεύτηκαν για κάλυψη ζημιών και μείωση χρέους ανέρχονται σε 824 εκατ.
ευρώ, κυρίως μέσω δανείων μετόχου που μετατράπηκαν σε κεφάλαιο.
Τυπικά, η Ρόμα εμφανίζει καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος 383 εκατ.
ευρώ (Ιούνιος 2025), όμως η πραγματική έκθεση προς τρίτους περιορίζεται ουσιαστικά στο ομόλογο των 175 εκατ.
με λήξη το 2027, που έχει ήδη αναχρηματοδοτηθεί ευνοϊκά χάρη στην παρέμβαση του ιδιοκτήτη.
Η κλίμακα της στήριξης είναι πρωτοφανής για τη Serie A.
Κανένας άλλος μεγαλομέτοχος δεν έχει βάλει τόσα χρήματα στο ίδιο διάστημα.
Τα 824 εκατ.
του Φρίντκιν ξεπερνούν κατά πολύ τα 446 εκατ.
που κατέβαλε η Exor στη Γιουβέντους σε αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και τις ενισχύσεις των Κράουζε στην Πάρμα ή των Κομμίσο και Χαρτόνο σε Φιορεντίνα και Κόμο αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο Τεξανός επιχειρηματίας «τρέχει» και την επένδυσή του στην Everton, όπου από το 2024 έχει δαπανήσει περίπου 700 εκατ.