Η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για αμερικανική εισβολή εδώ και… 20 χρόνια Ημερομηνία:
Σήμερα 26/12/2025, 08:40 - Εμφανίσεις: 19
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως αν οι Αμερικανοί εισβάλουν στη Βενεζουέλα, θα νικήσουν, έστω με δυσκολία, τον -σαφέστατα πιο αδύναμο- στρατό της χώρας.
Εν συνεχεία θα εγκαθιδρύσουν εύκολα μια δική τους κυβέρνηση, ίσως υπό την Κορίνα Ματσάδο.
Τα προβλήματα όμως για τους Αμερικανούς θα ξεκινήσουν στο «δεύτερο στάδιο» του πολέμου για το οποίο οι βολιβαριανή επανάσταση προετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια.
Ποιο είναι αυτό; ‘Εχοντας εντρυφήσει στα πιθανά στρατιωτικά σενάρια μιας εισβολής στη Βενεζουέλα, ο ερευνητής στο University College London υπ.
δρ.
Pablo Uchoa, περιγράφει μια κοινωνία η οποία έχει πάρα πολύ σοβαρά τη συστηματική άμυνα σε έναν πανίσχυρο εισβολέα, στα πρότυπα του Πολέμου του Βιετνάμ.
«Αυτό που προσπαθούν να προσομοιώσουν είναι ένα είδος Βιετνάμ» εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας στο podcast του The Conversation.
«Προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δύναμη δεν θα θα μπορούσε να κυβερνήσει μεγάλο μέρος της επικράτειας, γιατί αυτό θα καλύπτεται από αυτούς τους «πολίτες-στρατιώτες».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό το σύστημα εδαφικής άμυνας μέσω πολιτών-στρατιωτών κατεβαίνει μέχρι και σε επίπεδο κοινοτήτων.
«Άρα, αν σκεφτείς ότι ίσως 500.000 άνθρωποι ζουν σε μια φτωχή κοινότητα, σε μια φτωχή συνοικία (barrio) στη Βενεζουέλα, αυτή η συνοικία θα υποδιαιρούνταν σε περιοχές και αυτές οι περιοχές θα είχανε διαφορετικές ομάδες και μετά μονάδες πολιτοφυλακής.
Με αυτό τον τρόπο θα ήταν δύσκολα να διεισδύσει ένα εχθρός, γιατί οποιοσδήποτε θεωρείται εχθρικός θα δεχόταν επίθεση και η πολιτοφυλακή έχει όπλα γι’ αυτό.
«Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση έχει και άλλου είδους παραστρατιωτικές ομάδες που θα ήταν δυνατόν να βοηθήσουν σε αυτή την αποστολή.
Άρα αυτό θα ήταν ένα είδος ένοπλης αντίστασης » λέει.
«Τα μάτια και τα αυτιά της επανάστασης» Πριν χρειαστεί να καταφύγουν στα όπλα, ο Uchoa συνεχίζει, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ονομαστεί από τον Μαδούρο «τα μάτια και τα αυτιά της επανάστασης», παρέχοντάς του εφα...