Η «συνταγή της μακροζωίας» θα μειώσει τις δαπάνες υγείας Ημερομηνία:
Σήμερα 21/11/2025, 07:00 - Εμφανίσεις: 8
Πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%.
Δηλαδή, όλες μαζί οι άλλες αιτίες θανάτου (ατυχήματα, ανθρωποκτονίες, αυτοκτονίες, Covid, AIDS, πόλεμοι, τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, ελονοσία και άλλες αιτίες) αποτελούν μόνο το 10% των θανάτων στις προηγμένες οικονομίες.
Στην Ελλάδα, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού – με τους άνω των 65 να αποτελούν το 34-37% του πληθυσμού ως το 2050 και το λόγο εξάρτησης ηλικιωμένων να διπλασιάζεται – απειλεί να μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ μέχρι και 31 % ως το 2100 και να αυξήσει δραματικά τις δαπάνες υγείας και φροντίδας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σήμερα, δαπανούμε περίπου 17,6 δισ.
ευρώ το χρόνο για υγεία, με το ένα τρίτο να βαρύνει άμεσα τα νοικοκυριά.
Αν όμως τα χρόνια ζωής που κερδίζουμε είναι υγιή, έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ δείχνουν ότι μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αύξηση των δαπανών υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης και παράλληλα να ενισχύσουμε την απασχόληση, την παραγωγικότητα και τα δημόσια έσοδα.
Η θεραπεία της γήρανσης είναι το πιο ηθικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, ο πιο ευγενής σκοπός για τον οποίο μπορούμε να εργαστούμε Πάρκα και παγκάκια, δημιουργούν φιλικές πόλεις προς την 3η ηλικία document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η Δρ Εύη Χατζηανδρέου, ειδικός στη Δημόσια Υγεία και μέλος Δ.Σ.
του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας μιλώντας στο 1ο Φόρουμ Υγιούς Μακροζωίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αφορμή την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Όπως επισήμανε η κ.
Χατζηανδρέου, στην Ευρώπη το 2100 το 30% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 χρόνων, ενώ ήδη ως το 2030 τα άτομα 3ης ηλικίας πρόκειται να πλησιάσουν το 25%.
Στην Ελλάδα, ως το 2050 ο πληθυσμός πρόκειται να συρρι...