Γιατί η Ευρώπη «τιμωρείται» στο νέο Μουντιάλ των 48 ομάδων Ημερομηνία:
Σήμερα 15/11/2025, 11:56 - Εμφανίσεις: 15
«Ίσως δεν είναι η πιο καλή στιγμή να το πούμε, με την Ιταλία ξανά σε οριακή κατάσταση», γράφει η ιταλική «Γκαζέτα», «αλλά πώς γίνεται ένα Μουντιάλ που έχει ήδη δώσει εισιτήριο σε ομάδες όπως το Πράσινο Ακρωτήρι και η Ιορδανία να τιμωρεί τόσο έντονα την Ευρώπη;».
Το ερώτημα δεν είναι απλώς θεμιτό – είναι κεντρικό στη συζήτηση γύρω από το νέο, διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο των 48 ομάδων.
Τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα.
Το 2022 στο Κατάρ, η Ευρώπη είχε 13 από τις 32 θέσεις: το 40%.
Το 2026, με 48 ομάδες, θα έχει 16 – αλλά αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 33%.
Ενώ όλες οι άλλες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες κερδίζουν μεγάλα ποσοστιαία άλματα συμμετοχής, η μόνη που «συρρικνώνεται» είναι η UEFA.
Με άλλα λόγια: μεγαλώνει το Μουντιάλ, μικραίνει ο ευρωπαϊκός λόγος σε αυτό.
Και την ερώτηση γίνεται ακόμα πιο εύστοχο αν αναλογιστεί κανείς πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν είναι σε κρίση, αλλά διανύει μια από τις πιο παραγωγικές περιόδους της ιστορίας του.
Από τις τακτικές επαναστάσεις του Σάκι και του Γκουαρδιόλα, μέχρι την ακατάπαυστη παραγωγή νέων ταλέντων (Εμπαπέ, Γιαμάλ, Ρόδρι, Ντεμπελέ), η Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος «εργοστασιακός» ιστός του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Παράλληλα, τα έσοδα των μεγάλων πρωταθλημάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, οι τηλεοπτικές συμφωνίες χτυπούν ιστορικά ρεκόρ, και τα γήπεδα γεμίζουν σε ποσοστά που θα ζήλευαν όλες οι υπόλοιπες αγορές.
Η ήπειρος εξακολουθεί να είναι –και με τεράστια διαφορά– το οικονομικό, τεχνικό και πολιτισμικό κέντρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Τότε γιατί η FIFA μοιάζει να επιλέγει να «τιμωρήσει» αυτήν ακριβώς την υπεροχή; Η απάντηση δεν είναι στο γήπεδο, αλλά στη γεωπολιτική του αθλητισμού.
Η ποδοσφαιρική διπλωματία της FIFA ήταν πάντα συνδεδεμένη με την ανάγκη εξισορρόπησης ηπείρων, την πολιτική ίσων ευκαιριών και την προώθηση του «παγκόσμιου παιχνιδιού».
Αυτή τη φορά όμως, η εξισορρόπηση μοιάζει να έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής.