FIFA: Πάνω από 12.000 παίκτες άλλαξαν ομάδα Ημερομηνία:
Σήμερα 5/9/2025, 18:12 - Εμφανίσεις: 7
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ζει μια περίοδο χωρίς προηγούμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η FIFA για το πρώτο μισό του 2025, οι διεθνείς μεταγραφές σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, τόσο σε όγκο όσο και σε οικονομικό μέγεθος.
Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: σχεδόν 12.000 παίκτες άλλαξαν ομάδα και το συνολικό κόστος των μετακινήσεων στο ανδρικό ποδόσφαιρο αυξήθηκε στα 9,76 δισ.
δολάρια.
Αποτελεί αύξηση που ξεπερνά το 50% εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο του 2024, ένα άλμα που καταδεικνύει τη συνεχή «φούσκα» γύρω από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Η εικόνα που δίνει η FIFA είναι ξεκάθαρη: το σύστημα μεταγραφών γίνεται κάθε χρόνο πιο έντονο, πιο ακριβό και πιο παγκοσμιοποιημένο.
Η προσθήκη του ειδικού μεταγραφικού παραθύρου τον Ιούνιο, εξαιτίας της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τους αριθμούς, αποκαλύπτοντας ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά και λατινοαμερικανικά κλαμπ λειτουργούν πλέον με μια σχεδόν «χρηματιστηριακή» λογική στις αγορές παικτών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ηγεμονία της Αγγλίας Στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι η Αγγλία, που και πάλι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια των επενδύσεων.
Οι αγγλικοί σύλλογοι δαπάνησαν το αστρονομικό ποσό των 3 δισ.
δολαρίων – η μεγαλύτερη δαπάνη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από μία μόνο ομοσπονδία.
Το γεγονός αυτό εδραιώνει την Premier League όχι μόνο ως το πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά και ως τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» ταλέντου από ολόκληρο τον κόσμο.
Η Πορτογαλία και η Βραζιλία ακολούθησαν στην κατάταξη όσον αφορά τις νέες εγγραφές παικτών, δείχνοντας πως παραμένουν παραδοσιακά «φυτώρια» που τροφοδοτούν τα κορυφαία πρωταθλήματα.
Στην Ισπανία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, οι αριθμοί δείχνουν ανάκαμψη: 372 νέες εγγραφές και 571 αποχωρήσεις παικτών, με τα ποσά να αγγίζουν συνολικά το 1,4 δισ.
δολάρια.
Σε δαπάνες όμως, την ξεπερνούν η Γερμανία (980 εκατ.), η Ιταλία (950 εκατ.) και η Γαλλία (730 εκατ.).googleta...