Στην επίθεση περνάει η Γαλλία για τους δασμούς του Τραμπ - Έτοιμος για «μπρα ντε φερ» ο υπουργός Εμπορίου Ημερομηνία:
Σήμερα 16/7/2025, 01:48 - Εμφανίσεις: 18
Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Λοράν Σεν Μαρτέν, έδειξε ότι η Γαλλία υιοθετεί επιθετική στάση αναφορικά με τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ με δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου.
Ο Λοράν Σεν Μαρτέν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Les Echos, δήλωσε έτοιμος για «μπρα ντε φερ» με τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα μπρα ντε φερ, επειδή η σχέση ισχύος είναι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «πρέπει να αποδεχτούν την προοπτική αντίμετρων που είναι έτοιμη να πάρει η Ευρώπη».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν έχει φερθεί ευγενικά» στις ΗΠΑ και πως δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία.
Με την ελπίδα για συμφωνία Η Ε.Ε. ευελπιστεί πως θα καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ παρά τις νέες απειλές που διατύπωσε ο πρόεδρος Τραμπ το Σάββατο για επιβολή δασμών 30% από την 1η Αυγούστου.
Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέθεσε στα 27 κράτη μέλη μια λίστα με πιθανά αντίμετρα, συνολικού ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ εμμείνει στην επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας παραδέχθηκε πως υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Κάποια από τα κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, θεωρούν πως απαιτείται αυτοσυγκράτηση με σκοπό να αποφευχθεί κλιμάκωση των εντάσεων στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η στάση της ΕΕ πρέπει να είναι πιο δυναμική.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Το θέμα είναι αν θα γνωστοποιήσουμε την αντίδρασή μας τώρα για να επιτύχουμε μια πιο ευνοϊκή διαβούλευση ή αν θα αντιδράσουμε μόνο έπειτα από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θεωρούμε ασύμμετρη.