Αργεντινή: Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου ταυτοποίησαν το 140ό «μωρό που εκλάπη» επί δικτατορίας Ημερομηνία:
Σήμερα 8/7/2025, 04:00 - Εμφανίσεις: 21
Η οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως βρήκε το «εγγόνι υπ’ αριθμόν 140», ένα από τα εκατοντάδες βρέφη και νήπια που είχαν κλαπεί από κρατούμενους και κρατούμενες, ή εξαφανισθέντες κι εξαφανισθείσες, στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) στην Αργεντινή (στη φωτογραφία του Reuters/Martin Cossarini, επάνω, η αδελφή, αριστερά, του «εγγονιού υπ΄αριθμόν 14ο», με την πρόεδρο των Γιαγιάδων, Εστέλα δε Καρλότο).
Το εγγόνι «υπ’ αριθμόν 140», τα τρέχοντα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι 48 χρόνων και ζει στο Μπουένος Αϊρες.
Είναι γιος ζευγαριού μαρξιστών ακτιβιστών – γονείς ήταν η Γκρασιέλα Αλίσια Ρομέρο και ο Ραούλ Εουχένιο Μετς –, που απήχθη το 1976 στην επαρχία Νεουκέν (νότια) και η τύχη του αγνοείται έκτοτε.
Το εγγόνι «υπ’ αριθμόν 140» είναι 48 χρόνων και η μητέρα του, η οποία ήταν έγκυος όταν συνελήφθη, υπέστη βασανιστήριαgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Las abuelas de Plaza de Mayo anuncian la restitución del nieto 140, Y LO LLORAN MILEI Y LA AMANTE DE VIDELA pic.twitter.com/uEoGMHKKdT — TUGO News (@TugoNews) July 7, 2025 googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η μητέρα ήταν έγκυος όταν συνελήφθη.
Το παιδί γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1977, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που ανέφεραν επίσης πως η μητέρα υπέστη βασανιστήρια.
Εχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Αδριάνα, που είχαν αναλάβει αρχικά γείτονες και μετά ο παππούς και η γιαγιά της.
Η Αδριάνα δεν έκρυψε χθες την έντονη συναισθηματική φόρτισή της, έχοντας πλάι της την ακούραστη πρόεδρο των Γιαγιάδων, την Εστέλα δε Καρλότο, 94 χρόνων.
«Τώρα, ξέρω πού είναι ο αδελφός μου», δήλωσε η Αδριάνα, που δεν τον έχει ακόμα συναντήσει διά ζώσης, αλλά μίλησε μαζί του μέσω βιντεοσύνδεσης.
Επί χούντας, εκατοντάδες παιδιά – 300 ως 400, κατά εκτιμήσεις – είχαν κλαπεί αφού κατά κανόνα γεννήθηκαν από μητέρες υπό κράτηση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δόθηκαν σε ανάδοχους γονείς ή ζευγάρια που ήθελαν να ...