Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα», τονίζει ο Κόστα Ημερομηνία:
Σήμερα 27/6/2025, 04:52 - Εμφανίσεις: 19
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Yves Herman).
«Το Ισραήλ είναι φίλος, αλλά με τους φίλους πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στον Τύπο».
«Υπάρχει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας»googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε ότι ανατέθηκε στην Υπατη Εκπρόσωπο της Επιτροπής η αξιολόγηση της Συμφωνίας Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, με βάση το Αρθρο 2, που προβλέπει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η έκθεση είναι ξεκάθαρη.
Υπάρχει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών τον Ιούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις.
Ακόμη, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η ΕΕ καλεί το Ισραήλ ν’ αποδεχτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, να άρει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και να σταματήσει τον παράνομο εποικισμό στη Δυτική Οχθη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Λύση των δυο κρατών» Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει έναν «ειλικρινή διάλογο» με το Ισραήλ – «για να βγούμε από αυτήν την κρίση και ν’ αλλάξουμε την κατάσταση επί τόπου».
Πρόσθεσε ότι η Χαμάς πρέπει ν’ απελευθερώσει αμέσως τους εναπομείναντες ομήρους.
«Η συνολική μας στρατηγική είναι σαφής: για να υπάρξει πραγματική ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να γίνει πραγματικότητα η λύση των δυο κρατών.
Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.