«Η εποχή του βίαιου λαϊκισμού»: οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση πολιτικής βίας Ημερομηνία:
Σήμερα 25/6/2025, 08:48 - Εμφανίσεις: 14
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ζοφερές στις ΗΠΑ, καθώς πολλαπλές πράξεις πολιτικά υποκινούμενης βίας κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα και πυροδότησαν φόβους ότι μια ανησυχητική νέα κανονικότητα έχει εγκατασταθεί στην Αμερική.
Το περασμένο Σάββατο, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό επιτέθηκε σε δύο δημοκρατικούς βουλευτές στα σπίτια τους στη Μινεσότα, σκοτώνοντας μια βουλευτή της πολιτείας και τον σύζυγό της και τραυματίζοντας έναν άλλο βουλευτή και τη σύζυγό του.
Όπως προκύπτει από την αστυνομία, ο φερόμενος ως δολοφόνος σχεδίαζε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον τοπικών πολιτικών και υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Την ίδια μέρα, στη διάρκεια των εθνικών διαδηλώσεων «No Kings» κατά της κυβέρνησης Τραμπ, κατεγράφη σειρά άλλων βίαιων επεισοδίων ή περιστατικών που παραλίγο να καταλήξουν σε βία σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ.
Αφού ένας άνδρας με καραμπίνα φέρεται να επιτέθηκε σε συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στη Γιούτα, ένας ένοπλος «εθελοντής ασφαλείας» που συμμετείχε στη διαδήλωση πυροβόλησε τον άνδρα, τραυματίζοντάς τον και σκοτώνοντας έναν περαστικό.
Όταν συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στην Καλιφόρνια περικύκλωσαν ένα αυτοκίνητο, ο οδηγός έπεσε με ταχύτητα πάνω στο πόδι ενός διαδηλωτή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Μία πολυτάραχη δεκαετία «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιστορικά υψηλής πολιτικής βίας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Πέιπ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στην εφημερίδα Guardian.
«Το ονομάζω ‘εποχή του βίαιου λαϊκισμού’.
Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που έχουμε δει κάτι παρόμοιο.
Και η κατάσταση χειροτερεύει».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μακρά περίοδο πολιτικής βίας που ξεκίνησε περίπου την εποχή της πρώτης εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, με δράστες τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά.
Το 2017, το πρώτο έτος της πρώτης προεδρίας του Τραμπ, ένας αριστερός ακτιβιστής άνοιξ...