Έρευνα: Εκτεθειμένα σε βλαβερές χημικές ουσίες μωρά και μικρά παιδιά στη διάρκεια του ύπνου Ημερομηνία:
16/4/2025, 10:24 - Εμφανίσεις: 45
Τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων χρόνων ενδέχεται να αναπνέουν χημικές ουσίες ενώ κοιμούνται, σύμφωνα με καναδική μελέτη, καθώς πολλά στρώματα περιέχουν φθαλικούς εστέρες που τα κάνουν πιο εύκαμπτα αλλά και πιο ανθεκτικά.
Τα μικρά παιδιά στη διάρκεια της νύχτας απορροφούν έτσι επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο, σύμφωνα την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology».
Όπως τονίζει το CBC, η χημικός περιβάλλοντος Μίριαμ Ντάιαμοντ και η ομάδα της προχώρησαν σε ένα πείραμα για να εκτιμήσουν πόση ποσότητα χημικών ενώσεων απελευθερώνεται στον χώρο ύπνου ενός παιδιού από 16 διαφορετικά στρώματα.
Κίνητρό τους ήταν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο αυτής της έκθεσης καθώς τα μωρά κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες την ημέρα.
«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για τα μωρά και τα νήπια.
Πάντως, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών», εξηγεί η ίδια.
«Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα κρεβάτια των παιδιών μας είναι ασφαλή και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου», προσθέτει.
«Πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών» λέει η επικεφαλής της έρευνας Σχέδιο παιδικού δωματίου όπου αναφέρονται οι βλαβερές χημικές ουσίες που θα μπορούσε να περιέχει το στρώμα (Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τορόντο) Τα παιδιά βρίσκονται σε στενή επαφή με το στρώμα τους, ενώ εισπνέουν 10 φορές περισσότερο αέρα από ό,τι οι ενήλικες, οπότε εκτίθενται σε αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες πολύ περισσότερο» συνεχίζει η επικεφαλής ερευνήτρια.
Η έρευνα Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις χημικών ουσιών σε 25 υπνοδωμάτια παιδιών ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων χρόνων.