Η υπόφυση, ένας μικρός αδένας στη βάση του εγκεφάλου, παίζει ρόλο-κλειδί στη ρύθμιση πολλών ζωτικών λειτουργιών του σώματος.
Παρότι έχει μέγεθος όσο ένα φασόλι, ελέγχει σημαντικές ενδοκρινικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η αναπαραγωγική λειτουργία, αλλά και η ανταπόκριση στο στρες.
Δίκαια αποκαλείται «ο μαέστρος των ορμονών».
Όταν όμως αναπτύσσεται κάποιο αδένωμα, δηλαδή ένας καλοήθης όγκος της υπόφυσης, η ευαίσθητη αυτή ισορροπία θα μπορούσε να διαταραχθεί σημαντικά.
Τι είναι τα αδενώματα υπόφυσης; Τα αδενώματα είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται από τα κύτταρα της υπόφυσης.
Αν και δεν πρόκειται για καρκίνο, η παρουσία τους θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της θέσης τους και των επιπτώσεών τους στην ορμονική ισορροπία ή/και στην πίεση που ασκούν σε γειτονικές δομές του εγκεφάλου, όπως τα οπτικά νεύρα, ή τα νεύρα που κινούν τους οφθαλμούς.
Τα αδενώματα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: – Λειτουργικά, που παράγουν υπερβολικές ποσότητες κάποιας ορμόνης και προκαλούν σοβαρές ενδοκρινολογικές διαταραχές.
– Μη λειτουργικά, που δεν παράγουν λειτουργικά μόρια ορμονών αλλά θα μπορούσε να προκαλέσουν συμπτώματα λόγω μεγέθους και πίεσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος και το μέγεθος του αδενώματος: – Πονοκέφαλοι – Διαταραχές στην όραση (συχνότερα περιορισμός του οπτικού πεδίου, ή διπλωπία) – Ορμονικές διαταραχές όπως: – Υπερπρολακτιναιμία (π.χ.
διαταραχές περιόδου, γαλακτόρροια) – Νόσος Cushing (υπερπαραγωγή κορτιζόλης) – Ακρομεγαλία (υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης) – Υποφυσιακή ανεπάρκεια (χαμηλά επίπεδα πολλών ορμονών) Πώς γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση περιλαμβάνει: Αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις για τη μέτρηση επιπέδων διαφόρων ορμονών.
Συχνά απαιτείται λεπτομερής ενδοκρινολογικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο ενδοκρινολόγο.
Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, που απεικονίζει τον όγκο με εξαιρετική ακρίβεια και δείχνει τις σχέσεις του με τις γειτονικές δομές, όπως το ο...