Όταν ο Ύπνος γίνεται πολυτέλεια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Αϋπνία Ημερομηνία:
14/3/2025, 13:28 - Εμφανίσεις: 111
Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας και της ευεξίας μας.
Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ποιοτικού ύπνου για τη βέλτιστη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.
Πάντως, στην εποχή μας, οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η αϋπνία αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου παγκοσμίως.
Όπως προκύπτει από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περίπου 8,4% των ενηλίκων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να καταφέρουν να κοιμηθούν, ποσοστό που έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Παράλληλα, οι δυσκολίες στον ύπνο επηρεάζουν και τα παιδιά, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα ακόμα πιο ανησυχητικό.
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι ο επαρκής ύπνος για τους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 ωρών.
Όταν ένα άτομο κοιμάται λιγότερο, παρουσιάζει κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, ατονία, υπνηλία, εκνευρισμό και ακόμα και καταθλιπτική διάθεση.
Έρευνες έχουν δείξει πως 3 στους 10 ανθρώπους έχουν προβλήματα μειωμένου ύπνου, ενώ το 10% αυτών εμφανίζει έντονα συμπτώματα στη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία στον πόνο και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων.
Τύποι Αϋπνίας και Αίτια Η αϋπνία θα μπορούσε να εμφανιστεί προσωρινά ή να γίνει χρόνια: Παροδική αϋπνία: Διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα και προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως άγχος, ταξίδια, ή αλλαγές στο περιβάλλον ύπνου.
Χρόνια αϋπνία: Ορίζεται ως η αδυναμία του ατόμου να κοιμηθεί για τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα επί τρεις μήνες ή περισσότερο.
Τα αίτια θα μπορούσε να είναι ποικίλα, όπως κακές διατροφικές συνήθειες, ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου, εργασιακά ωράρια, χρόνιο στρες, υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή.
Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η αϋπνία είναι πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον κιρκαδιανό ρυθμό, δηλαδή τον φυσικό κύκλο εγρή...