Πώς το στίγμα για την ψυχική υγεία διαδίδεται από τα media Ημερομηνία:
8/3/2025, 16:24 - Εμφανίσεις: 75
Όταν συμβαίνει ένα τραγικό, βίαιο συμβάν, είναι σύνηθες τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να χαρακτηρίζουν τον δράστη ως «τρελό», «σχιζοφρενή» ή κάποιον άλλον χαρακτηρισμό που σχετίζεται με την ψυχική υγεία.
Ενώ τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσε να φαίνονται απλές, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική σχέση μεταξύ ψυχικής ασθένειας.
Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως «τρελού» ενισχύει επικίνδυνα στερεότυπα, ενώ στην πραγματικότητα, τα άτομα με ψυχικές παθήσεις είναι συχνότερα θύματα βίας παρά θύτες.
Δυστυχώς, οι απεικονίσεις των ψυχικών ασθενειών από τα μέσα ενημέρωσης συχνά επικεντρώνονται σε ακραίες, εντυπωσιοθηρικές απεικονίσεις που αποτυγχάνουν να αποτυπώσουν την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία των εμπειριών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές παθήσεις.
Είτε πρόκειται για τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, άρθρα ειδήσεων ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αναπαράσταση της ψυχικής ασθένειας συχνά συμβάλλει στις αρνητικές κοινωνικές στάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι συνέπειες του στιγματισμού Ο στιγματισμός αναφέρεται σε αρνητικές πεποιθήσεις, στάσεις και συμπεριφορές που στρέφονται προς τα άτομα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα διακριτικά τους χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση της ψυχικής υγείας, ο στιγματισμός διαφαίνεται όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με μια πάθηση ψυχικής υγείας ή εμφανίζει συμπτώματα που η κοινωνία θεωρεί ανεπιθύμητα.
Αυτό το στίγμα έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική απόρριψη και την έλλειψη υποστήριξης για τα άτομα που πάσχουν.
Με τραγικό τρόπο, το στίγμα θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τα άτομα να αναζητήσουν βοήθεια, να ακολουθήσουν τα σχέδια θεραπείας ή να συμμετάσχουν στην κοινωνία χωρίς να αισθάνονται περιθωριοποιημένα.
Υπεργενίκευση και ευτελισμός Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά γενικεύουν υπερβολικά τις ψυχικές ασθένειες, παρουσιάζοντας όλα τα άτομα με μια συγκεκριμένη πάθηση να εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζονται συχνά ως μονίμως θλιμμένα ή αυτοκτονικά, ενώ τα άτομα με σχιζοφρένε...