Ανεπαρκή τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη απέναντι στην κλιματική αλλαγή Ημερομηνία:
1/3/2025, 07:04 - Εμφανίσεις: 66
Tα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, διατηρούν ακόμα και έπειτα από την πανδημία την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν σοβαρές υγειονομικές κρίσεις, σύμφωνα με τη διερεύνηση της ικανότητάς τους να εφαρμόζουν τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, η οποία έδειξε ότι η εφαρμογή των κανονισμών αυτών είναι εφικτή μόλις κατά 73%.
Το γεγονός αυτό σημαίνει την αδυναμία των συστημάτων υγείας να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους από υγειονομικές κρίσεις που έρχονται λόγω κλιματικής αλλαγής, είτε από την αύξηση της θερμοκρασίας και την έκθεση ευαίσθητων πληθυσμών σε καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες που έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, είτε από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω εντόμων ή ζώων.
Το πρόβλημα συζητήθηκε μεταξύ εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ Ευρώπης σε διαδικτυακή σύσκεψη, έπειτα από την πρόσφατη έκδοση έκθεσης για την Υγεία στην Ευρώπη 2024 από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΠΟΥ Ευρώπης.
Η επιβάρυνση από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν μοιράζεται ισότιμα, έτσι, ευάλωτοι πληθυσμοί, ηλικιακές ομάδες και κάποιες περιοχές, να εκτίθενται περισσότερο Ηλικιωμένοι και βρέφη επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή Μέτρα προστασίας Οι ειδικοί επισήμαναν ότι χρειάζεται οριζόντια συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων υγείας, αλλά και άλλων συναφών τομέων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα διασποράς των αρμοδιοτήτων και να διασφαλιστεί η προαγωγή της υγείας με την ανάληψη δράσης έναντι της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται πολιτική δέσμευση και εφαρμογή πολιτικών υγείας σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι τη νοσοκομειακή περίθαλψη, με την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των νοσοκομείων.
Επιπροσθέτως θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό, καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε αυτές.
Μάλιστα, οι ειδικοί τόνισαν ότι τα παραπάνω αποτελούν προειδοποίηση ιδίως για την αντιμετώπιση ασθενειών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.