Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
24.9 °C 54%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Να δίνουμε Ozempic ακόμα και στα παιδιά;
Ημερομηνία: 13/2/2025, 06:04 - Εμφανίσεις: 180



Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν υπερτριπλασιαστεί εν συγκρίσει με το 1975, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις τάξεις παιδιών και εφήβων έχουν μάλιστα αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές.

Μέχρι το τέλος αυτός της δεκαετίας, εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά θα είναι παχύσαρκα.

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «βουλιμία του καπιταλισμού», αν και δεν αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» και βάσει των στοιχείων του NCD-RisC – ενός δικτύου επιστημόνων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταγράφει τους κινδύνους για τις μεταδοτικές ασθένειες – η Ελλάδα φιγουράρει ενδεικτικά πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτη παγκοσμίως σε σχετικό γράφημα για τις ηλικίες 5-19 χρόνων, σε «επιλεγμένες χώρες με υψηλό εισόδημα».

Πολυπαραγοντικό, το πρόβλημα είναι υγειονομικό, ηθικό, αλλά και οικονομικό.

Σε αυτό το φόντο, μια νέα γενιά φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως πια από τους ενηλίκους για μείωση του βάρους – ενέσιμων και μη – πυροδοτεί διαμάχη μεταξύ ειδικών και επιστημόνων για τους ενδεδειγμένους τρόπους καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Από τη μια πλευρά, επισημαίνουν οι «FT», βρίσκονται επιστήμονες και γιατροί, συγκαταλεγομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που τάσσονται υπέρ της συνταγογράφησης φαρμάκων σε ανηλίκους – όπως του ενέσιμου Ozempic, που περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 – σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της η παχυσαρκία.

Από την άλλη είναι γιατροί και ερευνητές που εκφράζουν ανησυχίες για την επίδραση των εν λόγω φαρμάκων σε παιδιά και εφήβους, βραχυπρόθεσμα στη σωματική ανάπτυξή τους και μακροπρόθεσμα στην ίδια την υγεία τους.

Στον προβληματισμό προστίθεται επίσης ένα οικονομικό και ηθικό ερώτημα: είναι σωστό να στηριζόμαστε στη φαρμακευτική βιομηχανία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που έχει τις «ρίζες» του σε μια άλλη ραγδαία αναπ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
24.9 °C 54%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies