Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τις κελτικές γλώσσες (Μέρος Β') Ημερομηνία:
26/11/2024, 10:28 - Εμφανίσεις: 43
Η τρίτη μεγάλη ομάδα κελτών μεταναστών εισχώρησε στη Μικρά Ασία.
Αυτό συνέβη κατά τον Παυσανία το 278/277 π.Χ., όταν ο Νικομήδης Α’ της Βιθυνίας προσέλαβε ως μισθοφόρους χιλιάδες Κέλτες, που είχαν ως επικεφαλής τον Λεοννόριο και τον Λουτούριο.
Οι πολεμιστές αυτοί, σύμφωνα με τη συνθήκη που υπέγραψε μαζί τους ο Νικομήδης Α’, είχαν το ελεύθερο να λεηλατούν τα μικρασιατικά εδάφη πλην της Βιθυνίας.
Πράγματι, οι Κέλτες προέβησαν στη λεηλασία πολλών πλούσιων πόλεων και της Ιωνίας και της μικρασιατικής ενδοχώρας, έως ότου ο Αντίοχος Α’, μέλος της δυναστείας των Σελευκιδών, συγκρούστηκε μαζί τους και τους νίκησε, γεγονός που του εξασφάλισε το προσωνύμιο Σωτήρ.
Ύστερα από την παρέλευση κάποιων δεκαετιών, και αφού έχασαν κιόλας από το βασιλιά της Περγάμου Άτταλο Α’, οι Κέλτες υποχρεώθηκαν να μετεγκατασταθούν στη λιγότερο πλούσια περιοχή της ανατολικής Φρυγίας (πέριξ της Άγκυρας), η οποία από τότε ονομάστηκε Γαλατία.
Οι Γαλάτες αυτοί επιχείρησαν να κατακτήσουν περιοχές που παρευρίσκονταν βόρεια από το νέο τόπο εγκατάστασής τους, επέδραμαν δε στην Ηράκλεια την Ποντική, αναζητώντας πιθανώς μια διέξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Η γαλατική απειλή διέμεινε ενεργός έως το 189 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι, στο πλαίσιο εκστρατείας τους προς ενίσχυση της δύναμης του βασιλιά της Περγάμου, νίκησαν και τις τρεις γνωστές φυλές των γαλατών εισβολέων (Τολιστοβώγιοι, Τρόκμοι και Τεκτόσαγες), τη μια έπειτα από την άλλη.
Η συμφωνία που συνήφθη ακολούθως προέβλεπε την παραμονή των Γαλατών στην περιοχή τους σε ειρηνικό κλίμα και υπό τον έλεγχο του βασιλείου της Περγάμου.
Κατά τα φαινόμενα, οι Γαλάτες έκτοτε εξελληνίστηκαν πλήρως και ακολούθησαν τις τύχες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Έχοντας προβεί σε μια συνοπτική καταγραφή των πρώιμων ελληνοκελτικών επαφών και του χρονικού της έλευσης των Κελτών στον ελλαδικό χώρο και στη Μικρά Ασία, μπορούμε πλέον να καταπιαστούμε με τη σχέση μεταξύ της ελληνικής και των κελτικών γλωσσών.
Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τους Κέλτες της Ανατολής ή ανατολικούς Γαλάτες, πρέπει να σημειώσουμε ...