Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τη συριακή γλώσσα (Μέρος Β') Ημερομηνία:
12/11/2024, 09:52 - Εμφανίσεις: 211
Οι ελληνικές δάνειες λέξεις της συριακής γλώσσας έχουν στη μεγάλη πλειονότητά τους τη μορφή ουσιαστικών με συριακές κατά κανόνα καταλήξεις (υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου έχει διατηρηθεί η ελληνική κατάληξη).
Τα εν λόγω ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, συνιστούν τη βάση για δευτερογενή παράγωγα (αφηρημένα ουσιαστικά, επίθετα, επιρρήματα).
Ο άμεσος δανεισμός ρημάτων είναι σπανιότατος, ενώ –αντίθετα– συχνότατος είναι ο σχηματισμός ρημάτων της συριακής από ελληνικά δάνεια ουσιαστικά.
Αξιοσημείωτος είναι και ένας αριθμός ελληνικών μορίων που εισχώρησαν στη συριακή, και μάλιστα από πολύ νωρίς.
Οι γραπτοί τύποι της ελληνικής και της συριακής γλώσσας παρουσιάζουν μια συστηματική μορφική αντιστοιχία, και οι όποιες εξαιρέσεις οφείλονται ορισμένες φορές στο ότι η λέξη (ελληνική δάνεια λέξη ή ξένη λέξη ελληνικής καταγωγής) έχει περάσει στη συριακή μέσω μιας παλαιότερης διαλέκτου (για παράδειγμα, της αραμαϊκής ή της παλμυρηνής).
Τα φωνήεντα της ελληνικής συχνά δεν απεικονίζονται καθόλου στη συμφωνική συριακή γραφή (τα σύμβολα των φωνηέντων επινοήθηκαν μόλις τον 7ο αιώνα, χρησιμοποιούνται δε σποραδικά και μόνο στα συριακά χειρόγραφα).
Πέραν των ανωτέρω, είναι βέβαιο ότι η ελληνική λειτούργησε ως ενδιάμεση γλώσσα μεταξύ της λατινικής και της συριακής γλώσσας, και δεν αποκλείεται σχεδόν όλες οι λατινικές λέξεις της συριακής να πέρασαν διαμέσου της ελληνικής (σε κάποιες περιπτώσεις ο ενδιάμεσος ελληνικός τύπος μαρτυρείται σε κείμενα συριακής ή παλαιστινιακής προέλευσης).
Η συριακή, με τη σειρά της, αποτέλεσε το ενδιάμεσο κανάλι για τη μεταφορά ελληνικών λέξεων στην αραβική, την περσική, την αρμενική και τη σογδική (γλώσσα που ανήκει στο μέσο εξελικτικό στάδιο της ιρανικής).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ξεχωριστής αναφοράς χρήζουν τα μεταφραστικά δάνεια και οι περιπτώσεις σημασιολογικού δανεισμού από την ελληνική σε συριακά κείμενα του 6ου και του 7ου αιώνα, όπως και η ύπαρξη μεμονωμένων ελληνικών λέξεων (γραμμένων στα ελληνικά) στα πε...