Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ημερομηνία:
29/4/2024, 09:48 - Εμφανίσεις: 62
Ο Ïπνος και η υγεία είναι άÏÏηκτα συνδεδεμÎνα, καθώς είναι γνωστό ότι οι κακÎÏ‚ συνήθειες Ïπνου συνδÎονται με αυξημÎνο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαÏκίας, διαβήτη, καÏδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και άγχους.
Εάν λοιπόν, θÎλετε να θωÏακίσετε την καÏδιά σας, μία καλή κίνηση, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½, είναι να κοιμάστε επαÏκώς καθημεÏινά.
Ενώ οι ειδικοί συχνά μιλοÏν για την σημασία του Ï€Î¿Î¹Î¿Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ïπνου, πολλÎÏ‚ ÎÏευνες Îχουν εξετάσει τις συνήθειες Ïπνου των ανθÏώπων σε μια δεδομÎνη χÏονική πεÏίοδο.
Πάντως, αυτÎÏ‚ οι συνήθειες μποÏοÏν να αλλάξουν στη διάÏκεια της ζωής ενός ατόμου, επομÎνως μια μεμονωμÎνη μÎÏ„Ïηση θα μποÏοÏσε να μην δείχνει πάντα την πλήÏη εικόνα για την υγεία κάποιου στη διάÏκεια της ζωής του.
Για να κατανοήσουν καλÏτεÏα τον Ï„Ïόπο που οι αλλαγÎÏ‚ στις συνήθειες Ïπνου επηÏεάζουν την υγεία, εÏευνητÎÏ‚ από την Κίνα εξÎτασαν τα Ï€Ïότυπα Ïπνου ανθÏώπων σε δÏο διαφοÏετικά χÏονικά σημεία, με διαφοÏά πολλών χÏόνων.
Όπως και σε παλαιότεÏες ÎÏευνες, ανακάλυψαν ότι η πιο καλή ποιότητα Ïπνου συνδÎεται με πιο καλή υγεία και πιο συγκεκÏιμÎνα με χαμηλότεÏο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικοÏ.
Αυτά τα οφÎλη ήταν πιο ισχυÏά για τα άτομα που συνήθιζαν να κοιμοÏνται επαÏκώς από την αÏχή Îως και το Ï„Îλος της μελÎτης.
Πάντως, ακόμα και οι άνθÏωποι που είχαν υψηλή ποιότητα Ïπνου μόνο σε μια χÏονική στιγμή είχαν χαμηλότεÏο κίνδυνο καÏδιαγγειακής νόσου σε σÏγκÏιση με εκείνους με συνεχή κακή ποιότητα Ïπνου.
Η νÎα επιστημονική μελÎτη Îχει δημοσιευθεί στο JAMA Network.
Î ÏŽÏ‚ επηÏεάζει η ποιότητα του Ïπνου την καÏδιά; Η μελÎτη πεÏιελάμβανε πάνω από 15.000 συνταξιοÏχους από την Κίνα που συμπλήÏωσαν εÏωτηματολόγια και Îκαναν ιατÏικÎÏ‚ εξετάσεις με διαφοÏά πεÏίπου 5 χÏόνων.
ΣυνÎλεξαν στην συνÎχεια γενετικά δεδομÎνα από οÏισμÎνα άτομα, τα οποία χÏησιμοποιήθηκαν για τον Ï€ÏοσδιοÏισμό του καÏÎ´Î¹Î±Î³Î³ÎµÎ¹Î±ÎºÎ¿Ï ÎºÎ¹Î½Î´Ïνου τους.
Τα άτομα αποκλείστηκαν από τη μελÎτη εάν είχαν ήδη διαγνωστεί με καÏδιαγγειακή νόσο ή καÏκίνο στην αÏχή της μελÎτης.
Οι εÏευνητÎÏ‚ χÏησιμοποίησαν τα εÏωτηματολόγια για να διασαφηνίσουν την ποιότητ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|