Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων - Τι δείχνουν έρευνες Ημερομηνία:
30/3/2024, 23:04 - Εμφανίσεις: 79
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι «μόνιμος κάτοικος» σε πολλές κουζίνες εδώ και δεκαετίες.
Μπορεί να θεωρείται σωτήριο, ωστόσο πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι το φαγητό στα μικροκύματα; Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά την ακτινοβολία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αλλά άλλες ανησυχίες είναι λιγότερο ξεκάθαρες, όπως το κατά πόσον το μαγείρεμα σε μικροκύματα προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών ή το ζέσταμα τροφίμων σε πλαστικό δοχείο θα μπορούσε να επιφέρει ορμονικές διαταραχές.
Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω απαντά το σχετικό αφιέρωμα του BBC.
Όπως προκύπτει από έρευνες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας στον φούρνο μικροκυμάτων.
Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αφαιρεί το 97% των φλαβονοειδών – φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη – στο μπρόκολο∙ ζημιά κατά 1/3 μεγαλύτερη από αυτή που κάνει το βράσιμο.
Μια μελέτη του 2019 που εξέτασε την απώλεια θρεπτικών συστατικών του μπρόκολου στο φούρνο μικροκυμάτων διαπίστωσε ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (έβαλαν το μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό) δεν έθεσαν σε κίνδυνο το θρεπτικό περιεχόμενο.
Μάλιστα, «υπό τις συνθήκες μαγειρέματος που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων φάνηκε να είναι καλύτερος τρόπος διατήρησης των φλαβονοειδών από το μαγείρεμα στον ατμό», έγραψαν οι ερευνητές.
Πάντως, διαπίστωσαν επίσης ότι το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων με πολύ νερό (όπως η ποσότητα που θα χρησιμοποιούσατε για να βράσετε) προκάλεσε πτώση των φλαβονοειδών.
Αναθέρμανση Ακόμη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα μικροκύματα για αναθέρμανση παρά για να μαγειρέψετε τα τρόφιμα, καθώς θα μπορούσε να μαγειρευτούν ανομοιόμορφα.
«Ανάλογα με τη μερίδα του τροφίμου που θερμαίνεται, θα υπάρχουν κάποια μέρη που θα είναι πιο ζεστά από άλλα», λέει ο Francisco Diez-Gonzalez, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.