ChatGPT (και) από την Skoda Ημερομηνία:
11/1/2024, 17:40 - Εμφανίσεις: 60
Εκτός από μια πρώτη γεύση από το ανανεωμένο Golf GTI, η VW αποκάλυψε από το CES στο Las Vegas ότι θα εντάξει στα infotainment των νέων και ανανεωμένων μοντέλων της (Golf, Tiguan, ID.3, ID.4, ID.5 και ID.7), το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, ως ιδανικό συμπλήρωμα στον ψηφιακό βοηθό που ήδη υπάρχει στα αυτοκίνητα του γερμανού κατασκευαστή γνωστού ως IDA και με την προοπτική διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των γνώσεων του τελευταίου.
Η εύλογη απορία που προέκυψε από την συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κατά πόσο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα βρει διέξοδο και στα infotainment των μοντέλων των υπόλοιπων αυτοκινητοβιομηχανιών που στεγάζονται στον όμιλο VW.
H πρώτη απάντηση προήλθε από την Skoda η οποία θα αξιοποιήσει το ίδιο το ChatGPT ως συμπλήρωμα στην δική της ψηφιακή βοηθό «Laura».
Η συγκεκριμένη λειτουργικότητα θα προσφέρεται αρχικά σε επιλεγμένες εκδόσεις των Enyaq και Enyaq Coupe καθώς και στα νέα Superb και Kodiaq και φυσικά στην ανανεωμένη Octavia η οποία πρόκειται να αποκαλυφθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.
Για όσους δεν έχουν εμπειρία από την ψηφιακή βοηθό της Skoda, προς το παρόν προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών των λειτουργιών του infotainment και του συστήματος κλιματισμού και απαντά σε ορισμένου γενικού ενδιαφέροντος και γνώσεων ερωτήσεις.
Αυτονόητα η προσθήκη του ChatGPT θα διευρύνει σημαντικά έως και… ανεξάντλητα τις γνώσεις της ψηφιακής βοηθού αλλά και θα προσφέρει μια πιο φυσική αλληλεπίδραση με τον οδηγό καθώς, όπως είναι γνωστό, ο τρόπος «ομιλίας» του AI chatbot έχει σχεδιαστεί ώστε να προσιδιάζει στον ανθρώπινο.
Η ένταξη του ChatGPT δεν θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα ο ψηφιακός βοηθός της Skoda, καθώς ο οδηγός αρκεί να δώσει την φωνητική εντολή «OK Laura» ή να πατήσει το αντίστοιχο χειριστήριο στο τιμόνι ώστε να ενεργοποιηθεί.
H «συμμετοχή» του ChatGPT διαφαίνεται όταν ο ψηφιακός βοηθός δεν θα μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση του οδηγού.