ΕΟΦ και ΣτΕ υποστηρίζουν την άρση απαγόρευσης εξαγωγών στα φάρμακα
Ημερομηνία:
29/12/2023, 17:56 - Εμφανίσεις: 51
Το πιο δÏσκολο Ï€Ïόβλημα στην αγοÏά φαÏμάκου της χώÏας μας, αποτελοÏν οι παÏάλληλες εξαγωγÎÏ‚ φαÏμάκων, οι οποίες Ï€ÏοκαλοÏν ελλείψεις, με αποτÎλεσμα η πολιτεία να υποχÏεώνεται να λαμβάνει μÎÏ„Ïα πεÏιοÏÎ¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Î·Ï‚ Ï€Ïακτικής αυτής, μÎσω του ΕΟΦ.
Το μÎÏ„Ïο κÏίνεται απαÏαίτητο για να  πÏοασπίσει τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό συμφÎÏον.
Αυτό τονίζει ο Ï€ÏόεδÏος του ΕΟΦ και καθ.
ΦαÏμακολογίας ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφοÏμή τη δημοσιοποίηση εσωτεÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ³Î³Ïάφου του ΕΟΦ, όπου αναφÎÏεται πως η απαγόÏευση εξαγωγών αντίκειται στην ευÏωπαϊκή νομοθεσία.
Για το ÎγγÏαφο αυτό, ο κ.
Μανωλόπουλος επισήμανε πως Ï€Ïόκειται για ανεπίσημο ÎγγÏαφο που κυÏίως είχε σκοπό να αναλÏσει τις θÎσεις των συμφεÏόντων που κάνουν τις παÏάλληλες εξαγωγÎÏ‚ σε κÏίσιμα φάÏμακα και πως θα κινηθοÏν οι απαÏαίτητες διαδικασίες για να καθοÏιστεί η πηγή της κακόβουλης διαÏÏοής.
Οι παÏάλληλες εξαγωγÎς αποτελοÏν το πλÎον δυσεπίλυτο Ï€Ïόβλημα στη ελληνική αγοÏά φαÏμάκου εδώ και αÏκετά χÏόνια Στις παÏάλληλες εξαγωγÎÏ‚ οφείλονται κατά κÏÏιο λόγο οι ελλείψεις φαÏμάκων στη χώÏα μας Στην απάντησή του, ο κ.
Μανωλόπουλος σημειώνει πως ο ΕΟΦ Îχει ως βασική αποστολή του την Ï€Ïοστασία της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των φαÏμάκων που κυκλοφοÏοÏν στη χώÏα.
Στα πλαίσια της αποστολής του αυτής και σÏμφωνα με το ισχÏον νομικό πλαίσιο ασκεί τις αÏμοδιότητÎÏ‚ του στην κάλυψη της επάÏκειας, την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την Ï€Ïοάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Κάθε νόμιμο μÎÏ„Ïο Όπως Ï€ÏοβλÎπεται από τον ιδÏυτικό νόμο του ΟÏγανισμοÏ, «Ο ΕΟΦ λαμβάνει κάθε νόμιμο μÎÏ„Ïο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοÏάς με φαÏμακευτικά και παÏαφαÏμακευτικά Ï€Ïοϊόντα για την αποφυγή ελλείψεων».
(άÏθÏο 3 παÏ.
8 του Îόμου 1316/83 (ΦΕΚ 3Α/11-1-83).
Ο κ.
Μανωλόπουλος επισημαίνει πως «Îνα Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÎ¿Î²Î±ÏÏŒ θÎμα που συχνά απασχολεί τον ΕΟΦ, το ΥπουÏγείο Υγείας αλλά και την κοινή γνώμη και αποτελεί πηγή ανησυχίας στους πολίτες είναι οι ελλείψεις φαÏμάκων.
Κάποιες από αυτÎÏ‚ θα μποÏοÏσε να οφείλονται σε διαταÏαχÎÏ‚ στην ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|