Καρκίνος: Αύξηση παρουσιάζει ο κίνδυνος όσο αυξάνεται το βάρος
Ημερομηνία:
25/11/2023, 23:44 - Εμφανίσεις: 57
Είναι δυνατόν να είμαστε Ï…Ï€ÎÏβαÏοι αλλά μεταβολικά υγιείς; ÎÎα επιστημονική μελÎτη αμφισβητεί την συγκεκÏιμÎνη υπόθεση, Ï€Ïοειδοποιώντας ότι ο καÏκίνος «καÏαδοκεί».
Όπως επισημαίνουν οι εÏευνητÎÏ‚, η αÏξηση του ÏƒÏ‰Î¼Î±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î²Î¬Ïους θα μποÏοÏσε να οδηγήσει σε 11% υψηλότεÏο κίνδυνο οÏισμÎνων μοÏφών καÏκίνου, συμπεÏιλαμβανομÎνου του καÏκίνου του εντÎÏου, του Î¼Î±ÏƒÏ„Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ του παγκÏÎατος.
Πιο συγκεκÏιμÎνα, μελετώντας 577,343 ανθÏώπους, από το ΗνωμÎνο Βασίλειο και την ΕυÏώπη, αναφÎÏουν ότι κάθε αÏξηση Ï€Îντε μονάδων στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδÎεται με 11% υψηλότεÏο κίνδυνο καÏκίνου που σχετίζεται με την παχυσαÏκία, ακόμα και σε άτομα χωÏίς υποκείμενη καÏδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη Ï„Ïπου 2.
Î ÏŽÏ‚ συνδÎονται καÏκίνος και παχυσαÏκία; Όπως Ï€ÏοκÏπτει από τους εÏευνητÎÏ‚, οι 344.000 συμμετÎχοντες στην υποομάδα από το ΗνωμÎνο Βασίλειο, φάνηκε ότι είχαν 23% υψηλότεÏο κίνδυνο για καÏκίνους που σχετίζονται με την παχυσαÏκία εάν ήταν Ï…Ï€ÎÏβαÏοι ή παχÏσαÏκοι, σε σÏγκÏιση με εκείνους με κανονικό βάÏος, ακόμα και όταν δεν είχαν καÏδιαγγειακÎÏ‚ νόσους.
Το υπεÏβολικό βάÏος θα μποÏοÏσε να επιφÎÏει φλεγμονή στο σώμα ή πεÏίσσεια της οÏμόνης ινσουλίνης, η οποία ενδεχομÎνως να σχετίζεται με την εμφάνιση όγκων.
Ο Î”Ï Heinz Freisling, επικεφαλής της μελÎτης από το International Agency for Research on Cancer, εξηγεί: «Έχουμε ακοÏσει ότι τα Ï…Ï€ÎÏβαÏα άτομα θα μποÏοÏσε να είναι μεταβολικά υγιή, δηλαδή ότι παÏά τα παÏαπανίσια κιλά δεν Îχουν εμφανίσει διαβήτη Ï„Ïπου 2 ή καÏδιαγγειακή νόσο».
«Αλλά η μελÎτη δείχνει ότι αυτοί οι άνθÏωποι εξακολουθοÏν να Îχουν υψηλότεÏο κίνδυνο καÏκίνου, επομÎνως είναι σημαντικό να επαναφÎÏουν και να διατηÏοÏν το βάÏος τους σε υγιÎÏ‚ εÏÏος.
Το ίδιο αυξημÎνος είναι ο κίνδυνος και στην πεÏίπτωση ατόμων με καÏδιαγγειακή νόσο».
Στην δεÏτεÏη ομάδα υποομάδα συμμετεχόντων από τη μελÎτη EPIC για τον καÏκίνο, στην οποία συμμετείχαν πολλÎÏ‚ ευÏωπαϊκÎÏ‚ χώÏες, παÏατηÏήθηκαν άλλα ευÏήματα.
Οι εÏευνητÎÏ‚ ισχυÏίζονται ότι το υπεÏβολικό βάÏος ή η παχυσαÏκία σε συνδυασμό με καÏδιαγγειακή νόσο, συνδÎεται με 50 επιπλÎον πε...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|