Εμπόδια στην θεραπεία σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη
Ημερομηνία:
14/11/2023, 07:28 - Εμφανίσεις: 55
Αστοχίες ή δυσκολίες χÏήσης των Ï€Ïοϊόντων νÎας τεχνολογίας για τη διαχείÏιση του διαβήτη, παÏατηÏοÏν οι ασθενείς, εντοπίζοντας τα σημαντικότεÏα Ï€Ïοβλήματα στις συσκευÎÏ‚ συνεχοÏÏ‚ μÎÏ„Ïησης της γλυκόζης και στις αντλίες ινσουλίνης.
Οι ασθενείς επισημαίνουν τους κινδÏνους για την υγεία τους εξαιτίας λανθασμÎνων μετÏήσεων, ενώ ταυτόχÏονα επισημαίνουν ότι το 15% των ασθενών αντιμετωπίζουν καθυστεÏήσεις μÎχÏι να βÏουν τα απαÏαίτητα αναλώσιμα υλικά.
Τα Ï€Ïοβλήματα αυτά είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ετοιμάζεται να δημιουÏγήσει μια ΕπιτÏοπή για την Αξιολόγηση των νÎων τεχνολογιών, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των υλικών.
ΤαυτόχÏονα, εξαιτίας των ελλείψεων που παÏατηÏοÏνται τόσο σε φάÏμακα όσο και ιατÏοτεχνολογικά υλικά, ετοιμάζει πλατφόÏμα η οποία θα ενημεÏώνεται για την επάÏκεια φαÏμάκων και υλικών και σε πεÏιόδους ελλείψεων, θα διασφαλίζεται η διανομή από σημεία όπου υπάÏχουν αποθÎματα, σε πεÏιοχÎÏ‚ της χώÏας όπου υπάÏχει Îλλειψη.
Î Ïοβλήματα τήÏησης της φαÏμακευτικής αγωγής του αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 15% των ασθενών με διαβήτη Ελλείψεις παÏουσιάζονται όχι μόνο σε φάÏμακα, αλλά και σε αναλώσιμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη Τα παÏαπάνω τονίστηκαν στη διάÏκεια του 1ου Diabetes Empowerment Forum που οÏγάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με ΣακχαÏώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στις 10-11 ÎοεμβÏίου, ενώ σε συνÎντευξη ΤÏπου, η διοικήτÏια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ ΚαÏποδίνη, ο επίκουÏος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κων.
Αθανασάκης και ο Ï€ÏόεδÏος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΧÏήστος ΔαÏαμήλας, αναφÎÏθηκαν στη συνταγογÏάφηση φαÏμάκων και αναλωσίμων υγειονομικών και ιατÏοτεχνολογικών υλικών, τα Ï€Ïοβλήματα που θα μποÏοÏσε να αντιμετωπίζουν αναφοÏικά με την επικοινωνία με τον θεÏάποντα ιατÏÏŒ τους, τη συνταγογÏάφηση, την εκτÎλεση συνταγών (πλήÏη ή μεÏική), τα ποσά που δαπανοÏν για τη φαÏμακευτική τους αγωγή, κτλ.
«ΣÏμφωνα με τα πλÎον Ï€Ïόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α.
για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από ΣακχαÏώδη Διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα», επισήμανε ο Ï€Ïόεδ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|