Νυχτερίδες: Βρέθηκαν τα γονίδια που τους χαρίζουν ανοσία» στην Covid-19 και στον καρκίνο
Ημερομηνία:
17/10/2023, 10:48 - Εμφανίσεις: 40
Στις νυχτεÏίδες η εξÎλιξη Ï€ÏοσÎφεÏε πολλά ιδιαίτεÏα χαÏακτηÏιστικά, μετατÏÎποντάς τις σε… Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÎºÎ»Î·ÏÎÏ‚ για να πεθάνουν από πλήθος νόσων όπως η COVID-19 και ο καÏκίνος.
Είναι τα μόνα θηλαστικά που μποÏοÏν να πετάξουν ενώ ζουν Ï€Î¿Î»Ï Ï€ÎµÏισσότεÏο από τα υπόλοιπα ζώα με αντίστοιχο μÎγεθος – το μÎσο Ï€Ïοσδόκιμο ζωής τους είναι τα 5 Îτη αλλά μποÏεί σε κάποιες εξαιÏετικÎÏ‚ πεÏιπτώσεις να φθάσει και τα 30 Îτη.
Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό χαÏακτηÏιστικό τους είναι μάλλον το «χαλκÎντεÏο» ανοσοποιητικό τους σÏστημα το οποίο τις Ï€ÏοστατεÏει από ιοÏÏ‚ που μποÏοÏν να στοιχίσουν πολλÎÏ‚ ανθÏώπινες ζωÎÏ‚ όπως ο πανδημικός κοÏωνοϊός SARS-CoV-2 ή ο Εμπολα.
ΕπιπλÎον οι νυχτεÏίδες συνήθως Îχουν «ανοσία» και στον καÏκίνο.
Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό τους; «Η ÎÏευνά μας φωτίζει το πώς η ανοσία και η απόκÏιση στον καÏκίνο συνδÎονται στενά Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Î¿Ï…Ï‚Â» ΣÏμφωνα με εÏευνητÎÏ‚ του ΕÏγαστηÏίου Cold Spring Harbor (CSHL) η λÏση του γÏίφου είναι στα νυχτεÏιδο-γονίδια.
Οι καθηγητÎÏ‚ του CSHL ΡίτσαÏντ ΜακΚόμπι και Ανταμ Σίπελ ανÎλυσαν με τη βοήθεια του μεταδιδακτοÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÎµÏευνητή ΑÏμιν ΣÎμπελ δείγματα τα οποία είχαν συλλÎξει στην Μπελίζ σε συνεÏγασία με τη Îάνσι Σίμονς του ΑμεÏÎ¹ÎºÎ±Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎœÎ¿Ï…ÏƒÎµÎ¯Î¿Ï… Φυσικής ΙστοÏίας.
ΕιδικότεÏα αλληλοÏχησαν το γονιδίωμα της νυχτεÏίδας των φÏοÏτων της Τζαμάικας (Artibeus jamaicensis) και της μυστακοφόÏου νυχτεÏίδας της ΚεντÏικής ΑμεÏικής (Pteronotus mesoamericanus), όπως ανÎφεÏαν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό πεÏιοδικό «Genome Biology and Evolution».
Ανοσοποιητικό σÏστημα «εξοπλισμÎνο» ενάντια σε λοιμώξεις και καÏκίνο Οταν οι επιστήμονες συνÎκÏιναν τις αλληλουχίες αυτÎÏ‚ με εκείνες του γονιδιώματος άλλων θηλαστικών, ανακάλυψαν ότι η εξÎλιξη «εξόπλισε» το γονιδίωμα των νυχτεÏίδων με Ï„Ïόπο ώστε να θα μποÏοÏσε να αμÏνεται ενάντια στις λοιμώξεις και στον καÏκίνο.
Οπως εξήγησε ο καθηγητής ΜακΚόμπι «δεν γνωÏίζαμε ότι τα γονίδια του Î±Î½Î¿ÏƒÎ¿Ï€Î¿Î¹Î·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ…ÏƒÏ„Î®Î¼Î±Ï„Î¿Ï‚ ήταν τόσο καλά επιλεγμÎνα στο γονιδίωμα των νυχτεÏίδων.
Σε ÏŒ,τι αφοÏά τις νυχτεÏίδες συμβαίνουν πολλά ασυνήθιστα Ï€Ïάγματα.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|