ΚΑΙΡΟΣ · LIVE23.4°CΣχεδόν αίθριος50% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό και στην ακοή

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 63



Τι σχέση έχουν το σκουμπρί, ο σολομός και ο λιναρόσπορος με τη βαρηκοΐα; Καμία; Αντιθέτως, νέα δεδομένα δείχνουν ότι εκείνοι που καταναλώνουν μέσω της διατροφής τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πιθανόν να διατηρήσουν την καλή ακοή τους έως και τα βαθιά γεράματά τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη, τα χαμηλά επίπεδα DHA (ή αλλιώς εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ, που αποτελεί έναν εκ των βασικότερων εκπροσώπων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) συνδέονται με απώλεια ακοής στη μέση και την τρίτη ηλικία.

Αντιθέτως, και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι μεσήλικοι και ηλικιωμένοι ενήλικοι με υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 8% έως 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ακοής που σχετίζονται με την ηλικία από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

Προστασία των κυττάρων Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για περισσότερους από 115.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 χρόνων, αντλώντας τις πληροφορίες από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank.

Τι διαπίστωσαν έπειτα από την επεξεργασία των δεδομένων; Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να μην αναφέρουν προβλήματα ακοής, σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Οσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν επίσης 11% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσκολία στην κατανόηση συνομιλιών όταν υπάρχει θόρυβος περιβάλλοντος σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Ομως, παρά τις σημαντικές αυτές παρατηρήσεις οι ειδικοί δεν έχουν διευκρινίσει εάν και μέσω ποιου μηχανισμού το DHA θα μπορούσε να προστατεύσει την ακοή.

Πάντως, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιθανόν να συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων στο εσωτερικό αφτί ή να μειώνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε δυνατούς θορύβους, χημικές ουσίες ή λοιμώξεις, προστατεύοντας έτσι από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με δηλώσεις...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 23.4 °C · 50%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies