Ασπαρτάμη: Το πόρισμα του ΠΟΥ για την γλυκαντική ουσία - Τι αλλάζει
Ημερομηνία:
14/7/2023, 07:04 - Εμφανίσεις: 31
Για Ï€Ïώτη φοÏά, μια ημι-ανεξάÏτητη επιτÏοπή του Παγκόσμιου ΟÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î¥Î³ÎµÎ¯Î±Ï‚ δήλωσε την Î Îμπτη ότι απεφάνθη ότι η ασπαÏτάμη, Îνα δημοφιλÎÏ‚ τεχνητό γλυκαντικό που είναι σε χιλιάδες Ï€Ïοϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης και οι τσίχλες χωÏίς ζάχαÏη, Ï€ÏÎπει να χαÏακτηÏιστεί ως «πιθανώς καÏκινογόνος» για τον άνθÏωπο.
Αλλά όσο ανησυχητικός και αν ακοÏγεται ο χαÏακτηÏισμός αυτός δεν σημαίνει ότι η σόδα διαίτης (που πεÏιÎχει ασπαÏτάμη) Ï€Ïοκαλεί καÏκίνο.
Ο χαÏακτηÏιστμός σημαίνει ότι κάποιες από τις ÎÏευνες που εξετάστηκαν από τον Διεθνή ΟÏγανισμό ΈÏευνας για τον ΚαÏκίνο (IARC) του ΠΟΥ δείχνουν ότι θα μποÏοÏσε να υπάÏχει πιθανή σχÎση Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î±ÏƒÏ€Î±Ïτάμης και καÏκίνου του ήπατος, αλλά όχι με τον Ï„Ïόπο που η επιστήμη Îχει αποφανθεί για τη σÏνδεση του ÎºÎ±Ï€Î½Î¿Ï Î® του αμίαντου με τον καÏκίνο.
Ασφαλής σε επιτÏεπόμενα ÏŒÏια Η ασπαÏτάμη θεωÏείται Îνα από τα πλÎον διαδεδομÎνα Ï€Ïόσθετα Ï„Ïοφίμων που υπάÏχουν.
Πολλαπλοί Ïυθμιστικοί φοÏείς, όπως ο ΟÏγανισμός ΤÏοφίμων και ΦαÏμάκων των ΗΠΑ, Îχουν επανειλημμÎνα δηλώσει ότι η ασπαÏτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση, εάν χÏησιμοποιείται εντός συγκεκÏιμÎνων κατευθυντήÏιων γÏαμμών.
Μάλιστα, μια ξεχωÏιστή επιτÏοπή εμπειÏογνωμόνων του ΠΟΥ Îκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδÏνου για την ασπαÏτάμη και δήλωσε την Î Îμπτη ότι οι κατευθυντήÏιες γÏαμμÎÏ‚ του ίδιου του ΠΟΥ δεν χÏειάζεται να αλλάξουν.
Ενώ οÏισμÎνοι επιστήμονες και κατασκευαστÎÏ‚ Ï„Ïοφίμων και ποτών ανησυχοÏν ότι η επισήμανση του ΠΟΥ ως «πιθανώς καÏκινογόνα ουσία» θα Ï€ÏοκαλÎσει σÏγχυση στους καταναλωτÎÏ‚, ο οÏγανισμός δήλωσε ότι η ελπίδα του είναι ότι ο χαÏακτηÏισμός αυτός θα ωθήσει τους επιστήμονες να διεξάγουν ακόμα πεÏισσότεÏες ÎÏευνες για την ασπαÏτάμη και την πιθανή σÏνδεση, εάν υπάÏχει, με τον καÏκίνο.
Î’Ïίσκεται σε 6.000 Ï€Ïοϊόντα Η ασπαÏτάμη είναι Îνα από τα πιο συχνά χÏησιμοποιοÏμενα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο.
Î’Ïίσκεται στην αγοÏά εδώ και δεκαετίες.
Το ΣυμβοÏλιο ΕλÎγχου ΘεÏμίδων, μια διεθνής Îνωση που εκπÏοσωπεί τη βιομηχανία Ï„Ïοφίμων και ποτών με χαμηλÎÏ‚ και μειωμÎνες θεÏμίδες, τονίζει ότι ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|