Αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη για μείωση του clawback των 2022 και 2023
Ημερομηνία:
3/5/2023, 20:04 - Εμφανίσεις: 56
Στα νοσοκομεία πιστώνεται το μεγαλÏτεÏο μÎÏος της αÏξησης του οÏίου για φαÏμακευτική δαπάνη για το 2022, ενώ το υπόλοιπο μοιÏάζεται ανάμεσα στη δαπάνη για φάÏμακα από τα ιδιωτικά φαÏμακεία και τα φαÏμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η Ï€Ïοβλεπόμενη Ï€ÏοσαÏξηση για το 2022 Îχει οÏιστεί στα 50 εκατ.
ευÏÏŽ και με απόφαση του αναπληÏωτή υπουÏÎ³Î¿Ï ÎŸÎ¹ÎºÎ¿Î½Î¿Î¼Î¹ÎºÏŽÎ½ Θ.
Σκυλακάκη και του υπουÏÎ³Î¿Ï Î¥Î³ÎµÎ¯Î±Ï‚ Θ.
ΠλεÏÏη, τα 30 εκατ.
ευÏÏŽ θα αυξήσουν το ÏŒÏιο της δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ για φάÏμακα, ενώ από 10 εκατ.
ευÏÏŽ αυξάνεται το ÏŒÏιο δαπάνης για φάÏμακα που πληÏώνει ο ΕΟΠΥΥ είτε μÎσω των ιδιωτικών φαÏμακείων, είτε μÎσω των φαÏμακείων του ΟÏγανισμοÏ.
Ο ίδιος νόμος Ï€ÏοβλÎπει Ï€ÏοσαÏξηση κατά άλλα 150 εκατ.
ευÏÏŽ στη φαÏμακευτική δαπάνη για φÎτος, με σκοπό να μειωθεί κατά το αντίστοιχο ποσό και το clawback.
Εδώ, το μεγαλÏτεÏο ποσό αποδίδεται στα ιδιωτικά φαÏμακεία (65 εκατ.
ευÏÏŽ), τα 55 εκατ.
ευÏÏŽ στα φαÏμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ.
ευÏÏŽ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, μÎχÏι την διεκπεÏαίωση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαÏμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της νοσοκομειακής φαÏμακευτικής δαπάνης των φαÏμακείων του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαÏμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Î.Θ.
ΠαπαγεωÏγίου, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστÏοφής (clawback) για το κάθε Îτος θα εκδοθοÏν στη βάσει των ετήσιων συνολικών οÏίων των ανωτÎÏω κατηγοÏιών δαπανών.
Τυχόν διαφοÏÎÏ‚ που θα Ï€ÏοκÏψουν Îπειτα από την Îκδοση των απολογιστικών στοιχείων, θα βεβαιωθοÏν με την Îκδοση νÎων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστÏοφής (clawback) για το φάÏμακο, εντός της χÏονιάς.
Σημειώνουμε ότι η μείωση του clawback αποτÎλεσε Ï€ÏοαπαιτοÏμενο, τόσο εξαιτίας του δυσθεώÏητου Ïψους των υποχÏεωτικών επιστÏοφών από τη φαÏμακοβιομηχανία, όσο και γιατί Îχει κÏιθεί απαÏαίτητη η λήψη διαÏθÏωτικών μÎÏ„Ïων ελÎγχου της κατανάλωσης φαÏμάκων, μÎσω της δημιουÏγίας μητÏώων ασθενών, την εισαγωγή θεÏαπευτικών Ï€Ïωτοκόλλων δεσμευτικών για τη συνταγογÏάφηση κλπ.
Η καθυστÎÏηση εφαÏμογής αυτών ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|